La nivel global, pandemia a cauzat decesul a circa 15 milioane de persoane, estimează Organizaţia Mondială a Sănătăţii – practic, de trei ori mai mult decât au raportat oficial naţiunile afectate. Cifra este cu 13% mai mare decât rata estimată a deceselor pentru ultimii doi ani.


Organizaţia Mondială a Sănătăţii consideră că multe naţiuni au raportat mai puţine decese cauzate de COVID-19, informează BBC. În ultimii doi ani, în lume, au fost raportate doar 5,4 milioane de decese.

În India, OMS spune că au fost de fapt 4,7 milioane de decese cauzate de pandemie – o cifră de 10 ori mai mult decât cea oficială. În ciuda protestelor guvernului indian, alte studii au ajuns la concluzii similare.  

Metoda folosită de OMS ţine cont de „decesele în exces” – cîţi oameni au murit peste cifrele estimate, bazate pe mortalitatea în aceeaşi zonă, înainte de pandemie. Se iau în calcul şi decesele care nu au legătură directă cu COVID-19, dar care sunt o consecinţă a pandemiei: persoane cu tratamente întrerupte sau fără acces la spitalizare, pentru îngrijirile necesare.

Se ţine cont şi de rata de testare, care a fost redusă la începutul pandemiei, precum şi de faptul că, în anumite regiuni, nu au existat evidenţe riguroase ale cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii susţine totuşi că cele 9,5 de milioane de decese, peste cifra oficială de 5,4 milioane, sunt mai degrabă cauzate direct de virus decât de factori colaterali.

„Dacă nu numărăm morţii, vom rata oportunitatea de a fi mai bine pregătiţi data viitoare”, a spus dr. Samira Asma, de la OMS.

Alături de India, ţări cu cele mai multe „decese în exces” sunt Rusia, Indonezia, Statele Unite, Brazilia, Mexic şi Peru, arată OMS.

Organizaţia a notat şi decesele în exces, în relaţie totalul populaţiei din fiecare ţară. Spre exemplu, rata de mortalitate în exces a Marii Britanii a fost peste media globală, în 2020 şi 2021.

Printre ţările cu rate scăzute de mortalitate în exces se numără China – care-şi continuă politica „zero COVID”, cu testare în masă şi carantină - , Australia – care impune în continuare restricţii stricte de călătorie - , Japonia şi Norvegia.

„Avem nevoie urgentă de sisteme mai bune de colectare a datelor. E o ruţine că oamenii se masc şi mor – şi că nu avem evidenţe ale trecerii lor în nefiinţă”, a declarat pentru BBC Jon Wakefield, profesor la Universitatea din Seattle, cel care a ajutat OMS cu realizarea statisticilor.

 


Psihiatru (2)