Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a lansat un apel vizând transformarea globală a îngrijirii din domeniul sănătăţii mintale, după observarea unei creşteri bruşte a problemelor de acest gen la nivel global, în anii pandemiei.


Depresia şi anxietatea au crescut cu 25% doar în primul an al pandemiei, a precizat OMS, cu prilejul lansării celei mai ample evaluări realizate de agenţie, referitoare la sănătatea mintală la nivel global, de la începutul secolului, informează dpa şi Agerpres.

Aproape un miliard de persoane - adică unul din opt indivizi la nivel mondial - se confruntau cu probleme de sănătate mintală în 2019, înainte de începerea pandemiei, iar persoanele cu afecţiuni severe din domeniul sănătăţii mintale mor cu 10 până la 20 de ani mai devreme decât populaţia generală, avertizează raportul.

Principalele cauze ale depresiei sunt abuzul sexual în copilărie şi bullyingul, se precizează în raport. În document, se face apel la acţiuni concrete pentru gestionarea ambelor probleme, cu sprijinul serviciilor sociale, la susţinere oferită familiilor care întâmpină dificultăţi, precum şi la implementarea unor programe de educare socială şi emoţională în şcoli.

Inegalităţile sociale şi economice, războiul, criza climatică şi ameninţări sanitare precum pandemia sunt menţionate ca factori de risc pentru afecţiunile mintale.

„O bună sănătate mintală înseamnă o bună sănătate fizică, iar acest nou raport pledează cu tărie pentru schimbare”, a spus directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. „Investiţia în sănătate mintală este o investiţie într-o viaţă şi un viitor mai bun pentru toţi”.
Psihiatru (2)