De la primul caz cu variola maimuţei, raportat pe data de 7 mai, autorităţile sanitare investighează, la ora actuală, 237 cazuri suspecte sau confirmate, din 19 ţări. Cifrele sunt în creştere, susţin oficialii OMS, însă majoritatea infecţiilor n-au fost, până acum, severe.


Cu toate că focarul este unul neobişnuit, el rămâne „controlabil”, au precizat reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, citaţi de Reuters şi Agerpres.

OMS convoacă noi reuniuni pentru a veni în ajutorul statelor membre cu mai multe sfaturi legate de modalitatea de gestionare a focarului.

Variola maimuţei este o infecţie virală înregistrată în regiuni din vestul şi centrul Africii. Se răspândeşte în principal prin contact direct. Majoritatea cazurilor recente au fost raportate în Europa.

„Vă încurajăm pe toţi să sporiţi monitorizarea variolei maimuţei, pentru a vedea unde sunt nivelurile de transmisie şi pentru a înţelege în ce direcţie merge”, a declarat Sylvie Briand, aflată la conducerea departamentului pentru gestionarea riscului de boli infecţioase în cadrul OMS.

Vorbind în cadrul Adunării Mondiale a Sănătăţii, în desfăşurare la Geneva până pe 28 mai, Briand a reiterat poziţia OMS conform căreia este puţin probabil ca virusul să fi suferit mutaţii, însă a notat că transmiterea poate fi determinată de o schimbare a comportamentului uman, în special pe măsură ce oamenii revin la activităţi ce implică socializarea, odată cu ridicarea restricţiilor asociate COVID-19.

Există vaccinuri şi tratamente disponibile pentru variola maimuţei, a adăugat Briand, care a solicitat măsuri de izolare adecvate, mai multe cercetări şi o colaborare la nivel global.

„Să nu facem din ţânţar armăsar”, a subliniat ea.

 



Psihiatru (2)