Biroul pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a avertizat că pandemia ar putea avea efecte neprevăzute, crescând cazurile de obezitate în rândul copiilor.


Un raport al biroului regional al OMS a constatat că închiderea şcolilor în timpul perioadelor de lockdown ar putea avea consecinţe negative asupra nutriţiei şi exerciţiilor fizice în rândul copiilor, relatează dpa, preluată de Agerpres.

Un sudiu realizat în 36 de ţări a arătat că unul din trei copii din regiune, cu vârsta cuprinsă între 6 şi 9 ani, era supraponderal.

Cea mai gravă situaţie a fost constatată în ţările mediteraneene, deşi se remarcă o îmbunătăţire în Grecia, Italia, Portugalia şi Spania.

„COVID-19 ar putea amplifica una dintre cele mai îngrijorătoare tendinţe din regiunea europeană a OMS - creşterea obezităţii la copii”, a declarat Hans Kluge, director regional al biroului OMS pentru Europa.

Kluge a reamintit că supraponderalitatea şi obezitatea sunt legate de boli care pot pune viaţa în pericol, precum bolile cardiovasculare, diabetul şi cancerul.

Pentru a evita un impact negativ asupra viitorului copiilor, reprezentantul OMS a cerut implementarea de politici de promovare a dietelor sănătoase şi a activităţii fizice.

 

ORL