Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a dat publicităţii un plan actualizat referitor la COVID-19, prezentând trei scenarii posibile ale evoluţiei pandemiei anul acesta. Varianta actualizată a Planului strategic de pregătire şi răspuns al OMS stabileşte acţiunile pe care fiecare ţară trebuie să le implementeze pentru a aborda cauzele transmisiei SARS-CoV-2, a micşora impactul COVID-19 şi a pune capăt urgenţei globale.


Este cel de-al treilea Plan strategic de pregătire şi răspuns redactat de OMS şi cel mai probabil va fi şi ultimul, a spus directorul organizaţiei. Primul raport a fost lansat în februarie 2020, la începutul pandemiei.

„Pe baza informaţiilor pe care le avem acum, cel mai probabil scenariu este că virusul COVID-19 va continua să evolueze, dar severitatea bolii pe care o produce se va reduce în timp, întrucât imunitatea creşte ca urmare a vaccinării şi infectării”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, citat de Reuters şi Agerpres.

Directorul OMS a avertizat că s-ar putea înregistra, la anumite intervale, vârfuri în ceea ce priveşte cazurile de infectare şi decesele, ca urmare a slăbirii imunităţii, ceea ce ar putea necesita doze booster periodice pentru grupurile vulnerabile.

Referindu-se la celelalte două scenarii potenţiale, Tedros a spus că fie vor apărea variante mai puţin severe, iar dozele booster sau noi formule ale vaccinurilor nu vor mai fi necesare, fie va apărea o variantă mai virulentă, iar protecţia oferită de vaccinările anterioare sau de infectare va scădea rapid.

 

 

ORL