Centrul de Terapii Genice şi Celulare în Tratamentul Cancerului (OncoGen) al Spitalului Judeţean Timişoara a lansat oficial proiectul transfrontalier ROSECAN, prin care pacienţii români şi sârbi vor beneficia de diagnosticarea şi tratamentul personalizat al cancerului.

„Începem procedura de achiziţie a aparaturii şi sperăm ca până la finele anului, OncoGen să beneficieze de aparatura necesară care să devină funcţională, pentru ca pacienţii să beneficieze de aceste achiziţii. În primii trei ani, pe durata de derulare a proiectului, pacienţii vor beneficia de analize gratuite realizate cu reactivi cumpăraţi în cadrul proiectului”, a declarat managerul Spitalului Judeţean Timişoara, dr. Marius Craina.

Proiectul ROSECAN va avea o durată de 4 ani. 3,5 milioane de euro vor reveni centrului OncoGen, 2,5 milioane de euro, Spitalului Judeţean Reşiţa, iar restul cercetătorilor sârbi.

Diagnosticul personalizat al cancerului

Coordonatorul centrului OncoGen, prof. dr. Virgil Păunescu, a explicat cum statisticile internaţionale au dovedit că tratamentul personalizat al cancerului duce la o îmbunătăţire a diagnosticului şi a tratamentului cu până la 80%, tehnici de secvenţiere genetică ce vor fi folosite şi în cadrul proiectului ROSECAN.

„Tot în ultimul deceniu a pornit o revoluţie şi dinspre tratament, care s-a concretizat în octombrie 2017 prin aprobarea Agenţiei Medicamentului din SUA a două-trei tratamente bazate pe vaccinuri cu limfocite T pe manipularea sistemului imun, în boala canceroasă, în câteva leucemii, cu rezultate spectaculoase. Şi acest lucru se reflectă în activitatea noastră, de aceea, de la început proiectul OncoGen a fost prevăzut cu camere care vor deveni funcţionale şi unde vom începe să facem şi noi aceste tratamente avansate folosite pe plan mondial”, a detaliat prof. dr. Virgil Păunescu.

Proiectul ROSECAN îşi propune dezvoltarea oncologiei în regiunea transfrontalieră, asigurând accesul la servicii de sănătate moderne şi eficiente pentru toţi pacienţii oncologici din zona riverană, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii din Republica Serbia, unităţi spitaliceşti din regiunea Voivodina şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa.
 

Sursa: Agerpres