Un ordin al Departamentulu pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), care vizează gestionarea eficientă a situaţiei pandemice, prevede ca, în funcţie de nevoile operaţionale, managerii unităţilor sanitare să poată dispune întreruperea efectuării concediilor de odihnă în derulare.


Tot managerii dispun şi încetarea acordării de noi concedii de odihnă sau de odihnă suplimentare, fără plată, de studii şi pentru formare profesională, pentru o perioadă de 30 zile, informează Agerpres.

„Managerii unităţilor sanitare, în funcţie de nevoile operaţionale, dispun întreruperea efectuării concediilor de odihnă şi de odihnă suplimentare aflate în derulare, precum şi încetarea acordării de noi concedii de odihnă sau de odihnă suplimentare, fără plată, de studii şi pentru formare profesională, pentru o perioadă de 30 zile. Concediile întrerupte sau neacordate urmează a fi replanificate când evoluţia situaţiei epidemiologice va permite efectuarea acestora”, se spune în documentul DSU.

Totodată, medicii rezidenţi de anul V, în specialitatea medicină de urgenţă, care urmau să înceapă probele pentru examenul de medic specialist începând cu luna octombrie 2021 vor susţine aceste probe în decembrie 2021.

Potrivit DSU, cursurile pentru atestatul de asistenţă medicală de urgenţă prespitalicească şi respectiv spitalicească se suspendă, urmând a fi reluate în luna decembrie 2021, iar medicii înscrişi se reîntorc în unităţile de bază.

DSU arată că vor fi dislocate echipaje medicale după cum urmează:

  • IGSU asigură dislocarea în municipiul Bucureşti a 2 posturi medicale avansate, de categoria II, cu personal aferent deservirii acestora, din cadrul unităţilor subordonate. Amplasamentele se vor stabili ulterior, în funcţie de nevoile operaţionale.
  • IGSU asigură dislocarea a 18 autospeciale pentru transport personal şi victime multiple şi a 10 ambulanţe B2 în municipiul Bucureşti, din cadrul rezervelor operative. Pentru fiecare autospecială se vor asigura câte 2 echipaje complete, care să deservească intervenţii în regim permanent, pe durata a 24 de ore.
  • Pentru creşterea capacităţii de răspuns la nivelul SABIF, cu sprijinul Ministerului Apărării Naţionale şi al Ministerului Afacerilor Interne, 6 ambulanţe (5 aflate în dotarea MApN şi una în dotarea MAI), cu şofer, se vor alătura Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov. Acestea vor deservi pentru sprijinirea SABIF în activităţile specifice de testare a cetăţenilor.

 

Alergologia