Medicul Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a arătat care sunt măsurile luate pentru a preîntâmpina valul al treilea de infectări. Astfel, mai multe spitale mari din Capitală, acolo unde infrastructura o permite, vor avea circuite special destinate pacienţilor cu COVID-19, şi vor exista altele pentru cei care nu au această boală.


Secretarul de stat a arătat, pentru News.ro, că Ordinul 555 /2020 privind aprobarea Planului de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei de coronavirus va suferi transformări şi că pacienţii non-COVID pot putea intra mai uşor în spitale, pentru tratament.

„Ceea ce dorim prin această actualizare suplimentară a acestui Ordin este tocmai să oferim posibilitatea spitalelor, unde infrastructura o permite, să poată fi organizate circuite COVID şi non-COVID, dar cu păstrarea numărului de paturi şi a secţiilor de terapie intensivă care pot să îngrijească pacienţii cu COVID, pentru că suntem în creştere cu numărul acestora”, a spus dr. Andreea Moldovan. „Cumva, să fim mai lacşi pe partea de non-COVID, dar fără să scădem atenţia şi importanţa secţiilor COVID. Astfel, vrem să creştem şi accesibilitatea pacienţilor  către servicii medicale corecte, dar de asemenea să nu mai fie acea discriminare negativă a pacienţilor non-COVID, care îşi găsesc cu greu un loc de internare sau de tratament”.

Dr. Andreea Moldovan a explicat şi raţionamentul care a stat la baza deciziei de a elimina limita de vârstă de 55 ani în cazul celor care se vor vaccina cu vaccinul AstraZeneca. Două studii arată producţia de anticorpi la cei cu vârsta de peste 55 de ani, prin urmare oamenii nu au motive să fie reticenţi cu privire la acest vaccin

„Este o decizie foarte bine venită, pentru că, pe măsură ce vaccinurile se folosesc, apar date noi de eficacitate şi de tolerabilitate”, spune specialistul.

Dr. Moldovan a făcut precizări referitoare la caracteristicile celui de-al treilea val pandemic în România: „Noile tulpini circulante sunt mai contagioase pentru copii şi se transmit mai uşor (...). Nu am avut foarte multe forme severe la copii, ceea ce este îmbucurător, dar prevenţia rămâne de bază şi este un sector la care trebuie să fim cu toţii extrem de atenţi. Ceea ce se observă în spitale este o rată mai mare de internare a persoanelor cu vârstă mai scăzută decât au fost în valurile anterioare, şi cu forme grave la aceste categorii”.

Secretarul de stat a mai precizat că ritmul de vaccinare ar putea creşte dacă ar ajunge în România doze suficiente de vaccin. „Este surprinzător că sunt anumite centre care nu au lista de vaccinări completată, facem apel din nou la populaţie, recomandăm vaccinarea, pentru că este o metodă de prevenţie care ne protejează, inclusiv împotriva tulpinilor noi circulante”, a mai spus specialistul.


Medic