Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) continuă să recomande precauţie în ceea ce priveşte transmiterea aeriană a coronavirusului şi limitarea intrării în contact cu infectaţii cu SARS-CoV-2 pentru persoanele care au grijă de aceştia.

Recomandările actuale ale OMS subliniază importanţa utilizării raţionale şi adecvate a tuturor echipamentelor de protecţie, nu numai a măştilor. OMS spune că medicii ar trebui să aibă un comportament riguros în special în procedurile de descarcerare şi practicile de igienă a mâinilor.

OMS subliniază importanţa igienei frecvente a mâinilor, a măştii pentru protecţia respiratorie şi a curăţării şi dezinfectării mediului.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii susţine că, ultimele descoperiri cu privire la răspândirea coronavirusului, trebuie interpretate cu atenţie.

OMS precizează că au fost rapoarte în care se arăta că în probele de aer ale pacienţilor infectaţi cu coronavirus simptomatici nu s-a detectat ARN COVID-19. Pe de altă parte, Organizaţia Mondială a Sănătăţii mai arată că există şi alte studii în care s-a evaluat prezenţa ARN COVID-19 în probele de aer, dar care nu sunt încă publicate în reviste de prestigiu.

OMS menţionează că detectarea ARN în eşantioane de aer, bazate pe teste PCR nu indică că virusul ar putea fi transmis.

OMS precizează că sunt necesare studii suplimentare pentru a determina dacă este posibilă detectarea virusului COVID-19 în eşantioane de aer din încăperile pacienţilor, unde nu există proceduri sau tratamente de susţinere care generează aerosoli.