Noua procedură minim invazivă de tratare a metastezelor spinale a fost adusă în România de către Centrul de Diagnostic şi Tratament Provita din Bucureşti. Sistemul OsteoCool a început să fie utilizat din februarie 2017, în Statele Unite ale Americii. Procedura durează 45 de minute şi distruge tumorile secundare mai mici de 30 de mm.

OsteoCool utilizează o tehnică minim invazivă care se bazează pe efectul termic al undelor de radiofrecvenţă. Sistemul este controlat de temperatură şi utilizează sonde interne răcite cu apă pentru a preveni supraîncălzirea ţesutului înconjurător în timpul procedurii.

„OsteoCool este o intervenţie inovatoare care scapă pacientul de dureri şi stabilizează vertebra prevenind tasarea ei. Vorbim despre o intervenţie prin care metastaza spinală este distrusă complet şi este eradicat riscul reapariţiei bolii sau dezvoltării altor metastaze care ar pleca din această sursă. Important e ca această boală să fie localizată pe maximum trei vetebre”, explică dr. Ovidiu Palea, directorul general Provita şi singurul specialist român acreditat în Terapia Durerii de către World Institute of Pain.

Dr. Ovidiu Palea
Dr. Ovidiu Palea, directorul general Provita

„Prin OsteoCool, pacientul va evita operaţia clasică, aceasta fiind mult mai complicată şi mai scumpă. Operaţia clasică este o intervenţie majoră cu riscuri mari preoperatorii şi se face în majoritatea centrelor medicale europene specializate. Acest tip de operaţie presupune o recuperare foarte dificilă, chiar şi de câteva luni de zile pentru pacient. Totodată riscurile din timpul operaţiei, dar şi cele postoperatorii sunt mai mari. Rata de succes a tratamentului cu OsteoCool este foarte mare pentru că tumora este practic distrusă, în timp ce în cazul operaţiei clasice există riscul ca tumoarea să nu fie eradicată total. Un alt risc este cel de diseminare intraoperatorie, iar postoperator poate fi necesară radioterapia şi chimioterapia”, declară dr. Ovidiu Palea.

Costul intervenţiei: minim 5.500 de euro

Durata unei proceduri OsteoCool este de 45 de minute pe fiecare nivel, timpul mărindu-se în funcţie de numărul de vertebre afectate. Costul intervenţiei este de minim 5.500 de euro, toate consumabilele folosite de către specialişti fiind de unică folosinţă.

Decizia aplicării procedurii OsteoCool este luată de către echipa de medici specialişti ai Centrului de Diagnostic şi Tratament Provita, echipă formată dintr-un oncolog, radiolog şi un specialist în Terapia Durerii.

Investigaţiile preoperatorii sunt identice cu cele efectuate înaintea unei operaţii clasice: RMN, Computer Tomograf, alte investigaţii ambulatorii. Oncologul este cel care va stabili stadiul bolii locale şi răspândirea ei.

„Decizia finală o ia întreaga echipă multidisciplinară. Cea mai mare problemă pe care o avem în momentul de faţă este că medicii încă nu ştiu că această procedură se efectuează în România, iar pacienţii sunt trataţi prin intermediul operaţiei clasice”, a explicat dr. Ovidiu Palea.

Spre deosebire de operaţia clasică unde medicul aplică şuruburi pentru susţinerea coloanei vetebrale, după efectuarea procedurii OsteoCool pacientului i se va consolida vertebra afectată de tumoare prin cimentare.