Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a anunţat că a trimis Corpul de control la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, în cazul pacienţilor care s-au infectat cu bacteria Pseudomonas aeruginosa după ce au fost operaţi la secţia de Oftalmologie. Trei dintre pacienţi şi-au pierdut vederea la ochiul operat.


În luna ianuarie, 14 pacienţi care au fost operaţi de cataractă senilă, la secţia de Oftalmologie a SJU Miercurea Ciuc, au dezvoltat endoftalmită, la şase dintre ei fiind identificată bacteria Pseudomonas aeruginosă. Dintre pacienţi, 13 au fost reoperaţi. 

Recent, reprezentanţii unităţii sanitare au anunţat că trei pacienţi şi-au pierdut vederea la ochiul operat.

Preşedintele CJ, Borboly Csaba susţine că a aflat abia acum detalii suplimentare despre caz, inclusiv rezultatele anchetei, informează Agerpres

„Eu nu am ştiut de rezultatele verificărilor, astăzi am aflat şi îmi pare rău că au fost nereguli, pentru care trebuie să ne dea nişte răspunsuri Consiliul Director şi Corpul de Control al preşedintelui CJ, care va face verificări”, a declarat, într-o conferinţă de presă, Borboly Csaba.

El a ţinut să sublinieze faptul că „a fost un accident” şi că mesajul transmis nu trebuie să fie acela că spitalul ar avea probleme.

„Spitalul Judeţean Harghita este un spital care este în dezvoltare, care are o apreciere mărită, nu numai din partea pacienţilor din judeţul Harghita, aici vin foarte mulţi oameni chiar şi din judeţele limitrofe, chiar şi din Târgu Mureş. Aşadar, solicităm calm şi susţinere, în continuare, ca personalul care a luptat atât de mult, pentru atât de multe vieţi, să-şi poată continua în linişte activitatea”, a mai spus Borboly.

Şeful Serviciului de Supraveghere şi Prevenţie a Infecţiilor Asociate Asistenţei Medicale (SPIIAM) din SJU Miercurea Ciuc, epidemiologul Sergiu Sîngeorzan, a declarat că, în urma anchetei interne, au fost identificate mai multe probleme privind procedura de procesare a instrumentarului şi de sterilizare. El consideră că „mai mult ca sigur, acolo au fost problemele care au dus la această tragedie”.

Sîngeorzan a adăugat că sursa infecţiei nu a fost găsită, dar, cel mai probabil, bacteria a fost adusă din afara spitalului şi manipulată prin intermediul personalului secţiei.

Blocul operator de la secţia de Oftalmologie va rămâne închis până când se vor modifica complet circuitele existente, a mai precizat Sergiu Sîngeorzan. De asemenea, protocoalele au fost revăzute şi revizuite, personalul secţiei a fost din nou instruit şi a trebuit să-şi refacă toate procedurile, astfel încât să nu se mai repede o astfel de situaţie.

 

Alergologia