Pandemia COVID-19 a avut un impact devastator în lupta împotriva SIDA, malariei şi tuberculozei, a anunţat, în raportul său anual, Fondul Global pentru combaterea acestor boli.


Pentru prima dată după crearea sa în 2002, Fondul Global pentru lupta împotriva HIV/SIDA, tuberculozei şi malariei (The Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria) a raportat un regres, informează AFP, preluat de Agerpres.

Reprezentanţii Fondului s-au arătat deosebit de îngrijoraţi de reducerile semnificative ale serviciilor de depistare şi prevenţie a HIV pentru populaţiile cheie şi vulnerabile, şi de o scădere accentuată a numărului de persoane testate şi tratate pentru TBC, cu un impact deosebit asupra programelor de luptă contra tuberculozei rezistente la medicamente.

Cifrele din 2020 „confirmă ceea ce ne temeam când a apărut COVID-19”, a spus Peter Sands, directorul executiv al Fondului Global, citat în raport. „Impactul COVID-19 a fost devastator. Pentru prima dată în istoria noastră, principalii indicatori sunt în declin”, a adăugat el.

Pandemia de coronavirus a avut consecinţe catastrofale în lupta împotriva tuberculozei. În 2020, numărul persoanelor tratate pentru tuberculoză rezistentă la medicamente a scăzut cu 19%. În ţările în care Fondul Global investeşte, aproximativ 4,7 milioane de persoane cu această boală au primit tratament, cu aproximativ 1 milion mai puţine în comparaţie cu anul 2019.

În lupta împotriva HIV, impactul COVID-19 este, de asemenea, semnificativ. În timp ce numărul persoanelor seropozitive care primesc terapie antiretrovirală a continuat să crească cu 9% în 2020, raportul indică un declin alarmant al serviciilor de prevenire şi testare pentru persoanele cheie şi vulnerabile.

Numărul persoanelor care au accesat programele de prevenire a SIDA a scăzut cu 11% în 2020 - cu 12% în rândul populaţiilor mai tinere. Numărul tratamentelor administrate mamelor, astfel încât bebeluşii lor să nu contracteze virusul, a scăzut cu 4,5%.

Testarea SIDA a înregistrat o scădere la nivel global cu 22%, întârziind începerea tratamentului în majoritatea ţărilor.

În ţările în care Fondul Global investeşte, 21,9 milioane de persoane au urmat terapie antiretrovirală pentru HIV în 2020, o creştere cu 8,8% în raport cu 2019.

Până în prezent, programele de luptă contra malariei par să fi fost mai puţin afectate de COVID-19, se precizează în raport.

Cu toate acestea, numărul de teste efectuate asupra persoanelor suspecte de malarie s-a redus cu 4,3% în 2020. Şi progresele în ceea ce priveşte limitarea răspândirii bolii au stagnat, a notat Fondul Global.

Pandemia de COVID-19 a subliniat importanţa critică a sistemelor sanitare din întreaga lume, a subliniat Fondul Global.

Pandemia a generat totuşi şi câteva efecte benefice în lupta împotriva SIDA. În Nigeria, spre exemplu, agenţia naţională pentru combaterea acestei boli a făcut teste HIV persoanelor care se prezentau la centrele medicale pentru teste COVID-19, potrivit Fondului Global. Rezultatul: depistarea persoanelor seropozitive a înregistrat o creştere.

În 2020, răspunsul rapid al Fondului Global în contextul pandemiei a făcut posibilă evitarea celei mai grave dintre situaţiile posibile, a notat organizaţia. Anul trecut, Fondul a cheltuit 4,2 miliarde de dolari pentru continuarea luptei împotriva SIDA, tuberculozei şi malariei.
 


Alergologia