Statele membre ale Uniunii Europene urmează să adopte miercuri, 4 ianuarie, un răspuns comun cu privire la călătorii care vin din China, unde pandemia COVID-19 pare să fi scăpat de sub control.


Anunţul a fost făcut de Suedia care a preluat de la 1 ianuarie preşedinţia semestrială a UE, notează AFP şi Agerpres.

„Suedia este în căutarea unei politici comune pentru întreaga UE în ceea ce priveşte posibila introducere a restricţiilor de intrare”, a explicat guvernul suedez într-un comunicat.

Autorităţile de la Stockholm au indicat că au decis să activeze IPCR, un instrument care permite Consiliului să reacţioneze rapid în situaţii de criză.

În contextul în care Beijingul a pus capăt brusc politicii „zero COVID”, ceea ce a dus la o explozie de contaminări în ţară, Franţa, Italia, Spania şi Regatul Unit, la unison cu Statele Unite şi chiar Coreea de Sud, au decis săptămâna aceasta să impună un test COVID-19 călătorilor care vin din China.

Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) a calificat drept „nejustificată” o asemenea măsură, ţinând cont că ţările UE „au niveluri de imunizare şi de vaccinare relativ ridicate” şi că „variantele care circulă în China se află deja în UE”.





ORL