Personalităţi medicale din domeniul patologiilor cerebrovasculare s-au întâlnit la Cluj-Napoca, pentru a pune la punct un transfer de expertiză şi bune practici din domeniu către sistemul medical din România.


Cele mai puternice organizaţii din neurologia mondială s-au reunit la Cluj-Napoca pentru semnarea memorandumului în vederea transferului de expertiză, cunoştinţe şi bune practici către sistemul de sănătate din România.

Ideea a venit din partea comitetului de boli cerebro-vasculare al Federaţiei Mondiale de Neurochirurgie, al cărui preşedinte este neurochirurgul clujean Ştefan Florian, informează Agerpres.

„Am iniţiat un simpozion cu viziunea de a aduna toate specialităţile implicate în tratamentul, în managementul bolilor cerebro-vasculare, începând cu primirea şi diagnosticul lor, până la reabilitare. Această idee a fost susţinută imediat de dl profesor Dafin Mureşanu, care a reuşit să aducă o seamă de personalităţi extrem de importante din lume, care să contribuie, prin experienţa lor, la demersul nostru ştiinţific, educaţional şi nu în ultimul rând prietenesc. Am încercat să acoperim toate domeniile prin tematica pe care ne-am propus-o, lucrări de imagistică, de neurologie privitoare la atac cerebral din punctul de vedere al neurologului, sunt lucrări de neurochirurgie, chiar foarte multe, pe diverse patologii, sunt lucrări de radiologie intervenţională (...); neurorecuperarea a avut o sesiune specială şi a adus importante contribuţii la actualizarea cunoaşterii în acest domeniu. Nu mai puţin importantă a fost şi imagistica diagnostică, iar ca participanţi am avut lectori invitaţi din 23 de ţări”, a declarat într-o conferinţă de presă neurochirurgul Ştefan Florian, preşedinte al Euroacademia Multidisciplinaria Neurotraumatologica (EMN) şi preşedinte al comitetului de boli cerebro-vasculare al Federaţiei Mondiale de Neurochirurgie.

Potrivit acestuia, demersul este o premieră pentru România şi nu numai.

„Ceea ce am gândit, în calitate de preşedinte al comitetului de patologie cerebro-vasculară al Federaţiei Mondiale de Neurochirurgie, a fost să facem un prim pas spre o întâlnire a tuturor acestor specialităţi. Este pentru prima dată când se organizează aşa ceva, nu numai în România. (...) Este o strădanie de ani de zile, pe care am făcut-o împreună cu dl profesor Dafin Mureşanu, de a sensibiliza nu numai cercurile ştiinţifice, dar şi cele politice, populaţia, asupra importanţei şi necesităţii unei educaţii şi a unei culturi în sensul cunoaşterii semnelor, simptomelor, adresării, la locul potrivit, la timpul potrivit, pentru că noi ştim că timp înseamnă nu bani, în primul rând creier. Fiecare minut pierdut înseamnă milioane de neuroni pierduţi”, a mai spus prof. dr. Ştefan Florian.

Neurologul clujean Dafin Mureşanu, preşedinte al European Federation of Neurorehabilitation Societies (EFNR), a declarat că patologia cerebrovasculară este una dintre cele mai mari poveri.

„Patologia cerebrovasculară, în special la persoanele de peste 50 de ani, reprezintă a doua povară a planetei în materie de boli. (...) Dacă considerăm doar aceste cifre, ne aflăm la o incidenţă de 190 de cazuri la 100.000, la o prevalenţă de 833 la 100.000, la o mortalitate de 157 la 100.000, într-un context în care România are o finanţare foarte mică, cea mai mică finanţare, cel mai mic nivel de cheltuială per capita din comunitatea europeană, cam sub 1.000 de euro”, a spus prof. dr. Dafin Mureşanu.

Conform unei informări a organizatorilor, printre participanţii la evenimentul medical de la Cluj-Napoca s-au numărat cele mai reprezentative personalităţi ale neurologiei şi neurochirurgiei mondiale.





Medic