Peste 1.000 de candidaţi de la Farmacie şi Medicină dentară, organizaţi pe o platformă online, au semnat şi depus petiţii separate adresate ministrului Sănătăţii, prin care protestează faţă de „suplimentarea discriminatorie a locurilor de rezidenţiat”.


În urma examenului de rezidenţiat, candidaţii din domeniile Medicină dentară şi Farmacie se simt discriminaţi de măsura Ministerului Sănătăţii prin care se suplimentează locurile alocate domeniului Medicină generală, se arată într-un comunicat.

„Deşi măsura a fost prevăzută în Legea 212/21 iulie 2021, ţinând cont de trendul ultimilor trei ani, se poate aprecia că suplimentarea locurilor la Medicină generală are un caracter discriminatoriu”, se arată în document.

În 2021, suplimentarea locurilor de rezidenţiat a fost o măsură dedicată absolvenţilor de la specialitatea Medicină şi anulată pentru absolvenţii de la specialităţile Farmacie şi Medicină dentară, susţin petiţionarii. „În ultimii doi ani (2019 şi 2020), locurile la rezidenţiat au fost suplimentate faţă de cifra de şcolarizare anunţată iniţial, pentru candidaţii care au obţinut minimum 60% din cea mai mare notă obţinută, condiţie cunoscută de candidaţii la rezidenţiat şi care a fost modificată după ce mulţi dintre ei deja se înscriseseră şi începuseră să se pregătească”, se mai arată în comunicat.

Peste 2.000 de candidaţi de la cele două specialităţi omise au rămas pe  dinafară în urma examenului de rezidenţiat din 2021, faţă de situaţia din  trecut, când s-au suplimentat şi pentru aceştia locurile, nu numai pentru  colegii de la specializarea medicină generală, subliniază petiţionarii.

„În contextul situaţiei pandemice, a deficitului de medici, a sistemului precar de sănătate, sute de absolvenţi ai facultăţilor de farmacie şi medicină dentară sunt lăsaţi înafara programului de rezidenţiat, deşi au fost admişi în urma examenului, îndeplinind condiţia de obţinere a unui punctaj minim (60% din cel mai mare punctaj), dar fără locuri disponibile în cadrul programului de rezidenţiat”, se mai arată în document.

Modificarea legislativă incriminată de absolvenţii facultatilor de Medicina dentara si Farmacie a fost operată cu doar patru luni înaintea examenului de pe 21 noiembrie 2021, iar pe timpul verii a fost schimbată şi tematica examenului, mai arată petiţionarii.

„Deşi legislaţia aferentă organizării şi desfăşurării examenului de rezidenţiat nu a fost aprobată pe timpul mandatului său, ministrul Sănătăţii, domnul Alexandru Rafila, este cel mai în măsură să soluţioneze această situaţie discriminatorie”, se arată.  

Petiţionarii spun că intenţionează să deschidă o acţiune în instanţă, pe motiv de discriminare.
 

 

Alergologia