Pfizer a făcut un anunţ fără precedent la nivel global, potrivit căruia compania va furniza, în regim non-profit, toate medicamentele şi vaccinurile sale brevetate, acum şi pe viitor, către 45 de ţări cu venituri mici.


Decizia a fost anunţată astăzi, 25 mai, la Davos, sub forma unui „Acord pentru o lume mai sănătoasă”, şi are scopul de a îmbunătăţi egalitatea de şanse în sănătate pentru 1,2 miliarde de oameni din aceste 45 de ţări, se arată într-un comunicat.

Acordul urmăreşte să reducă considerabil inechităţile în materie de sănătate care există între multe ţări cu venituri mai mici şi restul lumii.

„După cum am aflat în lansarea globală a vaccinului COVID-19, aprovizionarea este doar primul pas pentru a ajuta pacienţii. Vom lucra îndeaproape cu liderii mondiali în domeniul sănătăţii pentru a face îmbunătăţiri în procedurile de diagnostic, educaţie, infrastructură, stocare şi multe altele. Doar atunci când toate obstacolele sunt depăşite, putem pune capăt inechităţilor în domeniul sănătăţii şi putem veni în sprijinul tuturor pacienţilor”, a declarat Albert Bourla, preşedintele şi directorul executiv al Pfizer.

Ţările semnatare ale Acordului includ toate cele 27 de ţări cu venituri mici, precum şi 18 ţări cu venituri medii spre mici.

Compania va lucra cu oficiali din domeniul sănătăţii din Ruanda, Gana, Malawi, Senegal şi Uganda pentru a identifica perspectivele şi oportunităţile timpurii, pentru a se asigura că toate medicamentele şi vaccinurile pot ajunge la cei care au nevoie. Acest lucru va include expertiza pentru a sprijini procedurile de diagnostic, educaţia şi formarea profesională din domeniul sănătăţii, dezvoltarea managementului lanţului de aprovizionare şi alte îmbunătăţiri în infrastructură. Expertiza dobândită în urma colaborării cu aceste cinci ţări va fi aplicată pentru a sprijini lansarea proiectului în restul de patruzeci de ţări vizate.

Pfizer va colabora, de asemenea, cu participanţii la acord pentru a identifica căi de reglementare şi procese de achiziţie rapide şi eficiente, pentru a reduce timpul mai lung necesar cu scopul de a face disponibile medicamente şi vaccinuri noi în aceste ţări.

Conform acordului, Pfizer s-a angajat să furnizeze 23 de medicamente şi vaccinuri care tratează boli infecţioase, anumite tipuri de cancer şi boli rare şi inflamatorii.

„Făcând aceste medicamente şi vaccinuri mai uşor disponibile, se creează premisele pentru a trata bolile netransmisibile şi infecţioase, care curmă viaţa a circa un milion de oameni în fiecare an în aceste ţări, precum şi bolile cronice care au un impact semnificativ asupra calităţii vieţii pentru cel puţin alte circa jumătate de milion de persoane”, se arată în comunicat.

Pe măsură ce Pfizer lansează medicamente şi vaccinuri noi, aceste produse vor fi, de asemenea, incluse în portofoliul acordului non-profit.

Acordul urmăreşte, de asemenea, să stabilească un acces mai rapid la viitoarele medicamente şi vaccinuri Pfizer, în regim non-profit, în cele 45 de ţări, în special în cele care tratează boli care au un impact disproporţionat asupra sănătăţii globale.

„Pentru a promova acest angajament, Pfizer, cu finanţare de la Fundaţia Bill & Melinda Gates, avansează în efortul de a dezvolta vaccinuri, în curs de autorizare, pentru prevenirea streptococului de grupă B (GBS), care este o cauză principală a decesului copiilor la naştere şi a mortalităţii nou-născuţilor în ţările cu venituri scăzute”, se precizează în comunicat.

Se discută, de asemenea, despre oportunitatea de a sprijini dezvoltarea vaccinului împotriva virusului sinciţial respirator.

ORL