Compania farmaceutică americană Pfizer a semnat un acord de licenţă voluntară, care permite ca pastila sa anti-COVID, Paxlovid, să fie distribuită şi în afara ţărilor cu venituri mari, de îndată ce va fi autorizată.


Anunţul a fost făcut de Pfizer şi de Medicines Patent Pool (MPP), creat de iniţiativa internaţională medicală Unitaid, informează agenţia AFP, preluată de Agerpres.

Producătorii de medicamente generice cărora li s-au acordat sublicenţe vor putea furniza noul medicament în combinaţie cu ritonavir în 95 de ţări, acoperind până la circa 53% din populaţia lumii, a declarat un purtător de cuvânt al Unitaid, Hervé Verhoosen, în timpul unei conferinţe de presă.

La începutul lunii noiembrie, Pfizer a dezvăluit că antiviralul său oral PF-07321332 a fost eficient în proporţie de 89% în prevenirea riscului de spitalizare sau de deces la adulţii cu risc crescut de a dezvolta o formă severă a bolii, conform rezultatelor intermediare ale studiilor clinice.

Prin acest acord, Pfizer calcă pe urmele concurentului său Merck, care a încheiat un acord similar cu MPP pentru pastila sa anti-COVID, molnupiravir. Acesta din urmă prezintă, de asemenea, o rată de eficienţă ridicată.

Pfizer nu va primi redevenţe pentru vânzări în ţările cu venituri mici şi va renunţa în continuare la redevenţe pentru vânzări în toate ţările acoperite de acord, cât timp COVID-19 rămâne clasificat drept o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Medicamentul Pfizer, care acţionează ca un inhibitor de protează, este conceput pentru a bloca o enzimă de care virusul are nevoie pentru a se multiplica, informează BBC. Când pastila este luată în acelaşi timp cu o doză slabă dintr-un alt medicament antiviral, numit ritonavir, rămâne mai puţin timp în organism. Se administrează 3 pilule, de două ori pe zi, preţ de 5 zile.

Tratamentul combinat funcţionează într-un mod uşor diferit faţă de cel conceput de Merck, care induce erori în codul genetic al virusului.

 

Farmacist