Unul dintre cei mai reputaţi neurologi din România, profesorul Ovidiu Băjenaru, a murit joi, la o săptămână şi jumătate după ce fusese internat cu infecţie COVID-19.


Profesorul Ovidiu Băjenaru, şeful clinicii de Neurologie de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB), s-a stins la doar 63 de ani. Specialistul era internat la Institutul „Matei Balş”, unde, de aproximativ o săptămână şi jumătate, se afla sub tratament pentru COVID-19.

„Tuturor celor cunoscuţi, dar mai ales nouă, personalului medical al SUUB şi, în mod particular, colegilor din Clinica de Neurologie, ne este foarte dificil să vorbim la trecut despre omul, medicul şi profesorul Ovidiu Alexandru Băjenaru. Cu imensă părere de rău, inevitabilul s-a întâmplat şi domnull profesor Ovidiu Băjenaru nu mai este printre noi, dar spiritul domniei sale va fi prezent în continuare prin urmaşii lui profesionali. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, au transmis într-un mesaj reprezentanţii SUUB.

La rândul său, dr. Ioana Mândruţă a publicat pe contul său de Facebook un mesaj, la aflarea veştii: „Domnul profesor Ovidiu Băjenaru, mentorul meu, s-a stins din viaţă după o grea şi nemeritată suferinţă. Îi sunt recunoscătoare ca om, în primul rând, şi ca medic pentru tot ce am învăţat de timpuriu în această meserie, să mă întreb <<de ce se întâmplă un fenomen>> să nu mă mulţumesc cu etichete superficiale şi să caut să înţeleg mereu mecanismele care explică o situaţie sau alta. Împreună cu mine tot colectivul Unităţii de Epilepsie din Spitalul Universitar suntem în doliu şi resimţim profundă tristeţe pentru pierderea unui mare exemplu uman şi profesional!”

Prof. dr. Ovidiu Băjenaru a absolvit Facultatea de Medicină - UMF „Carol Davila” Bucureşti. În anul 2000, a devenit prodecan al Facultăţii de Medicină „Carol Davila”, post pe care l-a ocupat până în 2004.

De asemenea, prof. dr. Ovidiu Băjenaru a fost, în perioada 2008-2011, şeful Catedrei de Neurologie - UMF „Carol Davila” Bucureşti – Facultatea de Medicină, iar, din 2011, a fost director al Departamentului 6 – Neuroştiinte Clinice din cadrul UMF „Carol Davila” Facultatea de Medicină, reales în 2015, până în 2020.

Prof. dr. Ovidiu Băjenaru a fost membru în numeroase societăţi şi academii de profil din lume:

  • European Neurological Society
  •  European Stroke Organization
  •  European Federation of Neurological Societies
  •  European Academy of Neurology
  •  American Academy of Neurology
  •  Danube Neurological Association
  •  New York Academy of Sciences
  •  American Academy for Advancement in Science
  • Movement Disorders Society.

De asemenea, prof. dr. Ovidiu Băjenaru a fost secretar general (ales) al UEMS - Section Board of Neurology (2010 - 2015), coordonator al programelor naţionale de sănătate ale CNAS şi Ministerului Sănătăţii din România (2000-2007 şi 2009-2014), precum şi preşedinte al Comisiei de Neurologie şi Neurologie Pediatrică a Ministerului Sănătăţii din România (2008-2014).

De-a lungul timpului, i-au fost decernate numeroase premii, dintre care amintim:

  • Premiul de Excelenţă în Neurologie în România - pentru activitatea ştiinţifică şi educaţională la nivel naţional (2005, 2006 şi 2011);
  • Premiul Societăţii de Medicină Internă din România pentru cel mai activ colaborator ştiinţific dintr-o specialitate înrudită (2008, 2012);
  • Excellency prize of the International Society for the Study of Neuroprotection and Neuroplasticity (Polonia, 2011);
  • Premiu de excelenţă al International Brain Foundation şi Academia de Ştiinţe Medicale din România - pentru activitatea în domeniul neurologiei din România (2014);
  • Premiul de Excelenţă pentru activitate medicală, acordat de Ministerul Sănătăţii din România (2015);
  • Ordinul „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena” - acordat de Patriarhia României, pentru activitatea în domeniul asistenţei medicale a populaţiei;
  • Premiul de excelenţă pentru întreaga activitate al Fundaţiei „Prof. Dr. Marin Voiculescu” (2015);
  • Premiul de excelenţă pentru întreaga activitate în domeniul neurologiei din România al Fundaţiei Academica (2016).

În 2019, i-a fost conferit Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler.

Profesorul a scris peste 400 de lucrări ştiinţifice publicate, fiind totodată autor sau coautor a 14 cărţi medicale publicate în România. De asemenea, a fost, începând din 2001, organizator principal al Congreselor Naţionale Anuale ale Societăţii de Neurologie din România (cu participare internaţională).

Drum lin, domnule profesor!