Planul European de Combatere a Cancerului este un proiect al Parlamentului şi al Comisiei Europene, care beneficiază de o finanţare de 4 miliarde de euro şi se bazează pe 4 piloni: prevenţie, depistare timpurie, diagnosticare şi tratament, precum şi îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor şi a celor care s-au vindecat.


Asociaţia Română pentru Cancere Rare a susţinut webinarul Share Experience, cu tema Planul European de Combatere a Cancerului, se arată într-un comunicat. Speakeri au fost specialişti în sănătate din străinătate şi România: Ariane Weinman - Public Affairs Senior Manager, Eurordis; dr. Alexandru Dudilă - consilier europarlamentar; Marius Geantă - preşedinte, Centrul pentru Inovaţie în Medicină.

Dr. Alexandru Dudilă a spus că planul este un angajament ambiţios, atât al Parlamentului cât şi al Comisiei Europene, pentru a învinge această maladie. Cei patru piloni de bază ai planului sunt:

  • Prevenire

Cancerul poate fi prevenit în proporţie de 40%, astfel că planul european se concentrează pe reducerea tuturor factorilor de risc în declanşarea cancerului cum ar fi: consumul de tutun, de alcool, alimentaţia nesănătoasă, poluarea şi substanţele periculoase din mediu. Un alt mecanism de prevenţie este vaccinarea HPV.

  • Depistare timpurie

Comisia se angajează ca, până în 2025, 90% din populaţia UE să se califice pentru screeninguri de cancer la sân, col uterin sau colorectal. „În momentul de faţă există mari decalaje între ţările din UE în materie de participare la programe de screening. România e destul de codaşă, doar 10% din pacienţii care s-ar înscrie pentru screeningul de cancer mamar participă la aceste programe, în vreme ce în alte ţări avem o participare de 90%. Comisia îşi propune să reducă aceste decalaje”, a spus Alexandru Dudilă.

  • Diagnosticare şi tratrament

Până în 2030, 90% din pacienţii eligibili trebuie să aibă acces la centre oncologice integrate naţional. Comisia Europeană îşi propune să construim aceste centre la nivel naţional şi pacienţii să aibă acces la centre specializate, care vor trata cancerul într-un mod comprehensiv.

  • Îmbunătăţirea calităţii vieţii pentru pacienţii bolnavi de cancer şi pentru cei care s-au vindecat de cancer, cât şi pentru îngrijitorii acestora, precum şi reabilitatea şi reintegrarea acestora cât mai rapid în viaţă

„Cancerul e tratabil, foarte mulţi pacienţi se vindecă, dar din păcate (...) sunt discriminaţi de două ori: o dată trec prin boală şi a doua oară sunt discriminaţi în faţa instituţiilor financiare când vor să încerce să obţină un credit sau să-şi ia un angajament pe termen lung. De aceea, luptăm în Parlamentul European pentru dreptul de a fi uitat, dreptul de a putea să reîncepi de la zero odată ce eşti declarat vindecat de cancer”, spune dr. Alexandru Dudilă.

Pe lângă cei patru piloni pe care se bazează Planul European, comisia mai propune:

  • înfiinţarea unui centru de cunoştinţe privind cancerul care va contribui la coordonarea iniţiativelor ştiinţifice şi tehnice legate de cancer la nivelul UE;
  • instituirea unei iniţiative europarlamentare privind imagistica în domeniul cancerului, care să folosească inteligenţa artificială pentru a depista forme incipiente de cancer sau forme rare;
  • atenţie sporită cancerelor pediatrice;
  • crearea un registru privind inegalităţile în domeniul cancerului.

Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină a vorbit despre decalajele dintre celelalte state UE şi România, când vine vorba despre accesul la inovaţiile în domeniul oncologiei: „Distanţa dintre noi şi restul Europei devine din ce în ce mai mare. Un grafic arată că pe măsură ce în Occident se valida şi utiliza în practica medicală un biomarker, diferenţele între est şi vest deveneau din ce în ce mai mari între ei şi noi. Cred că nu există un obiectiv mai important decât adresarea inegalităţilor prin Planul European de Combatere a Cancerului, şi nu cred că există un instrument mai puternic decât utilizarea inovaţiilor pentru a face acest lucru”.

Seria de webinarii Share Experience este un proiect al Asociaţiei Române de Cancere Rare, susţinut de Novartis, Janssen şi Pfizer şi are ca scop schimbul de experienţă între specialişti în sănătate din mai multe ţări din Europa.

 

Oncolog