Un nou studiu publicat în revista The Journal of Clinical Investigation arată că o abordare veche de zeci de ani ar putea ajuta la combaterea infecţiilor cu coronavirus. Această metodă presupune colectarea anticorpilor din sângele persoanelor care s-au vindecat de COVID-19. Metoda a fost pusă în discuţie de cercetătorii de la Johns Hopkins School of Public Health, din Baltimore, şi de cei de la Colegiul de Medicină Albert Einstein, din New York. Oamenii de ştiinţă susţin că această tehnică ar putea fi folosită cu succes pentru a trata COVID-19, scrie Medical News Today.

Tehnica se numeşte „terapie cu anticorpi pasivi” şi a fost folosită încă din anii '30. În cadrul acestei metode, medicii colectează sânge de la o persoană care s-a vindecat în cazul unei infecţii şi o prelucrează pentru a separa partea de sânge care conţine anticorpi. Acestea sunt molecule care „învaţă” să combată agenţi patogeni specifici - cum ar fi viruşii - odată ce s-au confruntat cu ei.

Scopul acestei metode este de a injecta o persoană care are infecţie, sau care este mai susceptibilă la o infecţie SARS-CoV-2, cu anticorpi de la cineva care tocmai s-a vindecat de o infecţie similară, pentru a ajuta sistemul imunitar să lupte sau să prevină boala.

„Desfăşurarea acestei opţiuni nu necesită nicio cercetare sau dezvoltare. Poate fi implementată în câteva săptămâni, deoarece se bazează pe practici standard de folosire a sângelui”, spune dr. Arturo Casadevall, imunologul care a coordonat studiul. Cercetătorii explică faptul că, prin colaborarea celor care s-au vindecat de COVID-19, această abordare ar putea fi posibilă. Astfel, medicii ar putea colecta probe de sânge de la voluntari convalescenţi.

Cercetătorii arată că această metodă le-ar permite, în cele din urmă, practicienilor din domeniul medical să furnizeze „injecţii de anticorpi” provenite de la persoane care s-au vindecat de infecţia cu coronavirus.

Anticorpii ar putea funcţiona în mai multe feluri: prin neutralizarea virală, adică anticorpul se ataşează de virus şi îl ucide, prin citotoxicitate celulară dependentă de anticorp, adică anticorpul stimulează o celulă imună specializată să vizeze virusul şi să atace membrana acestuia, determinând în final virusul să se dezintegreze, sau prin fagocitoza celulară dependentă de anticorp, în care anticorpul stimulează o celulă imună specializată să vizeze virusul şi să o „mănânce”.