O anchetă este în curs, după ce trei pacienţi şi-au pierdut viaţa la Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă, operaţionalizată sub coordonarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (Ministerul Afacerilor Interne) şi operată tehnic de Institutului Naţional Victor Babeş din Capitală.


Ministerul Sănătaţii anunţa pe 12 aprilie că a fost informat, prin Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă, că trei pacienţi şi-au pierdut viaţa la Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă amplasată în curtea Institutului Naţional Victor Babeş. „Din primele informaţii transmise Centrului Operativ Pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Sănătăţii, defecţiunea a avut loc la instalaţia de oxigen a unităţii mobile”, se arată în informarea Ministerului.

Cinci pacienţi au fost transferaţi, unul într-o altă secţie din spitalul Victor Babeş şi ceilalţi patru la Spitalul ROL2 de la Otopeni, Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arseni” şi Spitalul Floreasca, se mai arată în document.

DSU a venit, la rândul său, cu precizări: „Personalul medical care încadrează Unitatea de Terapie Intensivă Mobilă  a semnalat intrarea în avarie, concomitent, a tuturor ventilatoarelor regăsite în container şi a comunicat echipei tehnice a spitalului că acestea prezintă o alarmă de suprapresiune respectiv, presiune crescută de peste 6 Bari, limita maximă admisă pentru funcţionarea corectă şi în siguranţă  a acestor tipuri de echipamente medicale”, se arată în document.

„În urma verificării presiunii oxigenului din Unitatea Mobilă, ventilatoarele au rămas în avarie. Reprezentantul firmei distribuitoare a ventilatoarelor, sosit la faţa locului  a refuzat intrarea în unitate, deşi i-a fost oferit de către personalul medical, echipament complet de protecţie împotriva COVID-19. Acesta, în final a părăsit incinta spitalului, refuzând să intre în TIR”.

Verificarea ventilatoarelor, în urma avariei a demonstrat ca acestea au înregistrat  o creşterea a  presiunii de peste 6 Bari, ceea ce a dus la oprirea lor din funcţiune.

„Instalarea şi operaţionalizarea Unităţii se realizează sub coordonarea DSU şi a spitalului, iar reglarea continuă a parametrilor de lucru, a instalaţiei de oxigen care deserveşte UTIM-ul, monitorizarea acesteia şi operarea unităţii este realizată de echipa tehnică a spitalului”, mai precizează reprezentanţii DSU.

 

Oncolog