Prefectul judeţului Prahova, Cristian Ionescu, le cere managerilor de spitale şi medicilor de familie să se implice în gestionarea cazurilor de COVID-19, în condiţiile în care personalul medical de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Ploieşti şi cel de la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a spitalului fac cu greu faţă numărului foarte mare de pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2.


Potrivit unui comunicat transmis de Prefectura Prahova şi preluat de Agerpres, din totalul celor 27 de spitale din judeţ, din care 17 sunt de stat, la această oră sunt implicate în gestionarea cazurilor COVID 15 unităţi, dintre care 10 sunt de stat.

Doar unul dintre cele 10 spitale private existente în Prahova nu este în contract cu CAS şi nu ar putea să-i fie decontate serviciile, menţionează sursa citată.

Având în vedere numărul foarte mare de persoane infectate zilnic, situaţia devine „disperată” în rândul personalului medical la UPU şi SJU Ploieşti.

Duminică după prânz, peste 30 de pacienţi COVID se aflau la UPU, în aşteptarea unui loc în spital.

„Pacienţii care nu depind de aparatura din secţia ATI pot fi preluaţi sub supraveghere medicală şi în alte spitale din judeţ. Acolo unde a existat înţelegere am văzut reacţii rapide şi le mulţumesc tuturor celor care au înţeles că este un efort comun pentru a putea trece cu bine peste această perioadă extrem de complicată. Se poate mai multă implicare din partea managerilor de spitale, cu puţină voinţă şi conştiinţă cred că se mai pot găsi soluţii. Nu ne putem permite intrarea în colaps a celor mai importante unităţi medicale ale judeţului”, a declarat prefectul de Prahova.

El solicită o mai mare implicare şi din partea medicilor de familie, care pot reprezenta un suport important pentru colegii lor aflaţi în prima linie, prin consilierea şi îngrijirea la domiciliu a pacienţilor cu forme uşoare ale bolii.

„Fiecare viaţă contează şi nu avem timp de pierdut. Ducem o luptă contracronometru şi suntem obligaţi cu toţii să dăm dovadă de umanitate, responsabilitate şi solidaritate”, a mai spus prefectul.

Conform raportării Direcţiei de Sănătate Publică Prahova, 708 paturi COVID-19 sunt ocupate, capacitatea spitalelor care îngrijesc pacienţi infectaţi cu noul coronavirus fiind deja depăşită. În secţiile ATI sunt ocupate toate cele 26 de paturi. Zilnic sunt raportate sute de noi infectări.

 

Ginecologia (1)