Autorităţile chineze au aprobat, în premieră mondială, un vaccin împotriva COVID-19 administrat prin inhalare. Vaccinul CanSino Biologics, care va fi utilizat ca doză de rapel de urgenţă, a primit undă verde de la Administraţia Naţională a Produselor Medicale din China, a anunţat compania într-un comunicat.


Fără a necesita injectarea şi fiind mai uşor de depozitat, vaccinul va fi administrat pe cale nazală, prin intermediul unui pulverizator, informează AFP şi Agerpres.

„Aprobarea va avea un impact pozitiv asupra performanţelor companiei dacă vaccinul va fi ulterior achiziţionat şi utilizat de agenţiile guvernamentale relevante”, se arată în comunicatul citat de AFP.

CanSino nu a precizat când va fi disponibil publicului larg acest vaccin pe bază de adenovirus, despre care un studiu publicat în iulie 2021 în The Lancet a notat că declanşează „un răspuns puternic al anticorpilor” când este utilizat ca doză de rapel.

Oamenii de ştiinţă din mai multe ţări, inclusiv Cuba, Canada şi Statele Unite, lucrează la vaccinuri care pot fi administrate nazal -  o cale de pătrundere în corp a coronavirusului.

Din 2020, China a aprobat opt vaccinuri anti-COVID-19 dezvoltate la nivel local, însă nu a autorizat încă utilizarea vaccinurilor străine pe teritoriul său.

 



ORL