Pentru prima oară în România, dermatoscopia digitală asistată AI este disponibilă în Spitalul de Dermatologie -Venerologie Bioderm Hospital din Săftica (Baloteşti, jud. Ilfov). Este un pas major în lupta cu cancerul de piele, boală cu incidenţă în creştere la nivel mondial.


Dermatoscopul digital wireless cu stocare în cloud este bazat pe inteligenţă artificială - asistentul AIMEE. Noul aparat permite o vizualizare rapidă a leziunilor, fotografierea cu acurateţe şi stocarea în siguranţă a imaginilor şi datelor. Dispunând de o cameră de înaltă rezoluţie foarte clară şi un sistem optic ataşat magnetic, care oferă un zoom de 20x sau 40x, dermatoscopul oferă imagini ale pielii de înaltă precizie, atât polarizate, cât şi nepolarizate, optimizate pentru vizualizarea în profunzime a structurilor pielii şi scalpului.

Asistentul AI AIMEE (Assistant for Artificial Intelligence Mole Examination and Evaluation) oferă pe loc un scor de risc pentru aluniţele şi leziunile analizate cu dermatoscopul digital, crescând viteza de decizie şi reacţie a medicilor şi pacienţilor.

Incidenţa cancerului de piele este în creştere în ultimii ani. Carcinomul cu celule scuamoase al pielii este a doua cea mai frecventă formă de cancer de piele.

Melanomul este cea mai agresivă formă a bolii: 75% dintre persoanele diagnosticate cu melanom metastatic îşi pierd viaţa în primul an de la diagnostic. Surprins în stadiu incipient, melanomul poate fi curabil în proporţie de 95%, un rol important în prevenţie avându-l dermatoscopia, se mai precizează.

 Oncolog