Primele intervenţii ortopedice din România, de protezare a genunchiului cu proteză 3D personalizată, au fost realizate recent de dr. Vlad Predescu, Chirurg de Excelenţă în Chirurgie Ortopedică.


Dr. Vlad Predescu a realizat, în premieră în România, primele intervenţii chirurgicale pentru protezarea genunchiului, folosind o proteză 3D, personalizată anatomiei individuale a pacientului. Spre deosebire de protezele standard, de serie, care vin cu dimensiuni prestabilite şi cu o serie de instrumente care se reglează manual, proteza personalizată, realizată pe măsura pacientului, se adaptează la toate variaţiile anatomo-morfologice potenţiale, fără a exista diferenţe între forma iniţială a osului şi proteza implantată, se arată într-un comunicat.

Intervenţiile au avut loc pe 19 aprilie, pentru tratarea a doi pacienti, în vârstă de 53 şi 71 de ani, care sufereau de gonartroza avansată, iar recuperarea postoperatorie a decurs foarte bine, pacienţii fiind externaţi după 4 zile.

„Conceptul revoluţionar al protezei realizate pe măsura pacientului este că regândeşte întreaga chirurgie de protezare a genunchiului, pentru că protezarea nu se mai face standardizat, ci personalizat, existând o modelare tridimensională, în baza unui examen CT, care ajută la construirea protezei pentru diferitele tipuri de anatomii ale genunchiului. În plus, tehnica vine şi cu o serie de principii chirurgicale noi şi anume de a reface forma preartrozică a genunchiului. Astfel la pacienţii care au avut genunchii uşor deformaţi din copilărie, aceştia vor fi reconstruiti la forma iniţială, cea de dinainte de a fi afectaţi de artroză. În cei 25 de ani de experienţă în ortopedie, scopul meu a fost să îmbunătăţesc calitatea vieţii pacienţilor protezaţi, iar după peste 5000 de proteze de genunchi şi de şold la care am folosit diferite tehnici chirurgicale, în funcţie de anatomia articulatiei, mă bucur că am avut ocazia să folosesc o proteză complet personalizată 3D, care se mulează din producţie pe anatomia individuală a pacientului. Această nouă tehnică chirurgicală aduce beneficii semnificative pentru pacienţi, cărora le permite să se reîntoarcă la activăţile fizice pe care şi le doresc în scurt timp după operaţie. Şi aici se simte diferenţa”, a  explicat dr. Vlad Predescu.

Noul tip de proteză a genunchiului este proiectat şi fabricat de compania elveţiană Symbios.  Pacienţii pot beneficia de protezele tridimensionale indiferent de vârstă sau sex, iar recomandarea soluţiei chirurgicale are în urma unor investigaţii amănunţite efectuate preoperator. Scanerul CT oferă imagini ale genunchiului afectat, iar medicul chirurg colaborează îndeaproape cu firma producătoare, care proiectează şi produce proteza personalizată în functie de examenele imagistice, conform cu anatomia pacientului. Termenul de producţie este de aproximativ 2 luni.

„Spre deosebire de implantarea clasică a protezelor de serie, care vin cu multe dimensiuni şi multe instrumente standard, care trebuie adaptate pe genunchiul pacientului, noua procedură aduce o proteză personalizată, construită pe măsura pacientului, care poate fi implantată numai cu instrumente de unică folosinţă, construite la rândul lor pe anatomia pacientului. În felul acesta, totul este dedicat pacientului şi anatomiei acestuia, făcând ca durata intervenţiei chirurgicale să scadă la jumătate, cu o sângerare intraoperatorie redusă, iar pe termen mediu şi lung putem vorbi de o mişcare naturală a genunchiului protezat, cu nişte scoruri funcţionale foarte bune”, a mai spus chirurgul.

După operaţie, pacienţii rămân internaţi, în medie, 4 zile, iar primii paşi se fac în seara intervenţiei chirurgicale, în cârje, pe distanţe scurte. Recuperarea este mult mai rapidă şi durerile postoperatorii mai scăzute, se subliniază.

Doctorul Vlad Predescu este şeful secţiei de Ortopedie din cadrul Centrului de Excelenţă în Chirurgie Ortopedică, în Ponderas Academic Hospital, parte a Reţelei de Sănătate Regina Maria, doctor în ştiinţe medicale, fiind recunoscut drept o autoritate, la nivel european, în domeniul chirurgiei artroscopice şi a chirurgiei genunchiului. Este, de asemenea, membru al Academiei Americane de Ortopedie şi în cadrul Societăţii Europene de Traumatologie Sportivă, Chirurgie a Genunchiului şi Artroscopie (ESSKA), se subliniază în comunicat.





Medic