În cadrul Blocului operator al Secţiei Neurochirurgie din Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”, a avut loc o intervenţie neurochirurgicală realizată în premieră. Procedura chirurgicală a vizat o pacientă în vârstă de 41 de ani, diagnosticată, în anul 2019, cu adenocarcinom ovarian, dublu operat, care s-a adresat spitalului acuzând frecvente episoade cefaleice.

 

„Trebuie menţionat că, în cazul pacienţilor cu istoric oncologic, durerea de cap poate sugera prezenţa unor metastaze cerebrale, motiv pentru care aceştia trebuie investigaţi prin mijloace specifice”, se arată într-un comunicat al unităţii medicale. „În cazul de faţă fost necesar un examen CT cerebral cu substanţă de contrast care a relevat prezenţa a 5 leziuni cu dimensiuni cuprinse între 10 si 43 mm, dispuse câte două în fiecare emisfer cerebral si una în cerebel. Pentru a evalua corect si rapid extensia bolii de bază, investigaţiile imagistice au fost completate cu un CT toraco-abdomino-pelvin cu substanţă de contrast, investigaţie imagistică ce a evidenţiat alte trei  metastaze cu localizare pulmonară, cu dimensiuni reduse, în progresie de la 2 la 5 mm în 6 luni”.

Examinarea clinică şi neurologică a pacientei a demonstrat un minim deficit motor la nivelul membrului inferior stâng, în porţiunea sa distală, cauzat, aparent, de una dintre metastazele de dimensiuni mai mici.

În contextul vârstei pacientei, a caracterului paucisimptomatic al leziunilor precum şi a absenţei altor leziuni semnificative la o pacientă aflată la a doua linie chimioterapică, cu leziuni cerebrale voluminoase care nu se pretează la radioterapie cerebrală, s-a pus problema rezecţiei metastazelor cerebrale, se arată în comunicat.

S-a creat o echipă medicală multidisciplinară formată din oncologul curant, neurochirurg si radioterapeut, echipă care a stabilit necesitatea intervenţiei chirurgicale având ca viză ablaţia completă a leziunilor, însă numai dacă aceasta este posibilă fără a avea ca urmare crearea unui deficit neurologic postchirurgical.

„În acest context complex, s-a decis intervenţia chirurgicală care a durat aproxinativ 7 ore, pacienta fiind operată în trei poziţii: sitting, semisitting si decubit dorsal, pozitii care diferă numai prin modificarea mesei chirurgicale, nu şi prin poziţionarea pacientului, câstigându-se, astfel, timp preţios. Ablaţia ţesutului tumoral s-a realizat cu o înaltă precizie, obţinută prin utilizarea aspiratorului ultrasonic, iar rezecţia tumorilor prin intermediul a cinci incizii minim invazive a fost posibilă cu ajutorul sistemului de neuronavigatie. Un alt element principal al planificării preoperatorii a avut la bază reconstrucţia tridimensională a formaţiunilor tumorale, tehnică folosită rareori în neurochirugie, însă care oferă o viziune în detaliu asupra intervenţiei ce urmează”, se arată în comunicat.

Intervenţia a decurs liniar, fiind pregatită, în prealabil, până în cel mai mic detaliu, de echipa chirurgicală condusă de căpitan medic Georgian Ciobotaru, un medic tânăr aflat abia în cea de-a treia lună de la finalizarea rezidenţiatului. Protocolul intra- şi post-operator anestezic a fost asigurat de ehipa condusă de col. medic conf. univ. dr. Dan Corneci.

Ţinând cont de ameliorarea examenului neurologic, acesta fiind în parametri normali la 24 de ore postoperator, pacienta a putut fi externată, în siguranţă, la aproape 36 de ore de la finalizarea intervenţiei.

 



Medic