O echipă de medici de la la Northwestern Memorial Hospital din Chicago a reuşit recent să realizeze un dublu transplant de plămâni, la un pacient suferind de cancer pulmonar în fază terminală. Intervenţia a fost încununată de succes, ceea ce reprezintă o premieră mondială.


Pacientul, pe nume Albert Khoury, în vârstă de 54 de ani, nefumător, a fost diagnosticat cu cancer pulmonar la începutul pandemiei COVID-19, a arătat spitalul american, într-un comunicat preluat de Santé Magazine.

Primele simptome  - dureri de spate, strănut, frisoane, tuse – au apărut în 2020. Bărbatul a crezut că sunt cauzate de infectarea cu SARS-CoV-2, dar şi-a dat seama că e vorba de o urgenţă când a început să scuipe sânge. A fost diagnosticat cu cancer pulmonar în stadiul 1.

„Din cauza valului COVID, nu am putut să încep tratamentul imediat”, a povestit pacientul. În iulie 2020, cancerul de care suferea a trecut la stadiul 2, iar după chimioterapie, boala a continuat să avanseze.

A fost anunţat că nu va supravieţui – dar a decis să apeleze la specialiştii de la Northwestern Memorial Hospital. Starea sa de sănătate a continuat să se degradeze rapid. A fost internat la Terapie Intensivă, cu pneumonie şi septicemie. Medicii au decis atunci să mizeze totul pe-o singură carte.

În 6 ore, echipa medicală a îndepărtat „mii de miliarde” de celule canceroase din plămânii pacientului, având grijă să nu contamineze ţesuturile dimprejur şi fluxul sanguin.

Dublul transplat a fost efectuat la data de 25 septembrie 2021. La 6 luni după intervenţie, noii plămâni funcţionează bine şi nu s-a depistat nicio urmă de celule canceroase în organismul pacientului, se arată în comunicatul spitalului.

„Transplanturile pulmonare sunt extrem de rare, sunt foarte puţine cazuri semnalate”, a declarat dr. Ankit Bharat, şeful secţiei de chirurgie toracică din cadrul spitalului respectiv. Specialiştii sunt în general reticenţi în a practica acest tip de transplant, fiindcă riscul de recidivă e foarte ridicat, a mai subliniat specialistul.

„La pacienţii cu un cancer de stadiul 4, transplantul de plămân este considerat drept «totalmente exclus» - dar, dat fiind că, în cazul lui Albert, cancerul era cantonat în zona pieptului, am fost încrezători că putem să îndepărtăm toate celulele canceroase în cursul intervenţiei”, a mai spus dr. Bharat.

La ora actuală, pacientul nu are nevoie de oxigen suplimentar şi duce o viaţă normală.

Echipa medicală, la rândul ei, dezvoltă noi protocoale, pentru a determina ce pacienţi ar putea fi eligibili pentru acest tip de intervenţie.

 



Oncolog