Prima operaţie de implant auditiv de trunchi cerebral din România a fost efectuată la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „M.S. Curie” din Bucureşti. Intervenţia a fost efectuată cu succes de chirurgul ORL pediatric Dan Cristian Gheorghe, împreună cu Sorin Târnoveanu, medic neurochirurg pediatric.


„Un copil de patru ani a fost supus unei operaţii efectuate în premieră de medicii din România. Pacientul a primit un implant auditiv de trunchi cerebral care îi va da şansa de a se bucura de sunete. (...) Copilul operat astăzi fusese diagnosticat cu aplazie cohleară bilaterală şi surditate neurosenzorială profundă bilaterală, fără posibilitate de reabilitare a funcţiei auditive prin implant cohlear. După operaţie, pentru pacient urmează perioada de recuperare, cu perspectiva unei vieţi din care sunetele vor face parte”, informează un comunicat preluat de Agerpres.

Intervenţia a fost efectuată cu succes de chirurgul ORL pediatric Dan Cristian Gheorghe, împreună cu Sorin Târnoveanu, medic neurochirurg pediatric, în cadrul clincii de specialitate a Spitalului. A asistat prof. dr. Wolf-Peter Sollmann de la Staedtisches Klinikum Braunschweig GmbH, cel mai important specialist european din acest domeniu al neurochirurgiei.

Prof. dr. Sollmann a efectuat în 1992 primul implant auditiv multicanal de trunchi cerebral din Europa, iar între 1992 şi 2015 a realizat 129 de operaţii de implant auditiv de trunchi cerebral în 30 de centre medicale din Europa şi Asia.

Operaţia de implant auditiv de trunchi cerebral se efectuează în cazul în care pacientul nu are nerv auditiv sau suferă de aplazie de cohlee, iar implantul cohlear cu inserţia unui electrod în cohlee nu poate fi utilizat. Implantul auditiv de trunchi cerebral stimulează direct aria cerebrală auditivă, transmiţând impulsurile electrice venite din procesorul de sunet.

 

 


Pediatru