Colectivul de şapte cercetători din Statele Unite şi Marea Britanie a fost numit câştigător al Antonio Champalimaud Vision Prize şi premiat cu 1 milion de euro pentru terapia genică care tratează o formă ereditară de orbire la copii.

Această descoperire reprezintă prima terapie genică din lume care a reuşit să vindece o boală ereditară, amauroza congenitală Leber, şi a deschis calea către dezvoltarea altor terapii genice în domeniul maladiilor moştenite. Premiul acordat de Fundaţia Champalimaud este considerat cel consistent din punct de vedere financiar din domeniul medical. Fundaţia a fost înfiinţată în memoria omului de afaceri portughez Antonio Champalimaud, care a murit în 2004, şi premiază proiecte de cercetare din domeniul ştiinţelor neuronale şi al oncologiei.
 

Ceremonia de decernare a premiului Antonio Champalimaud; @Fundaţia Champalimaud
Ceremonia de decernare a premiului Antonio Champalimaud; @Fundaţia Champalimaud

În fiecare an, câştigătorii premiului sunt aleşi de un comitet internaţional din care fac parte oameni de ştiinţă recompensaţi cu premiul Nobel, medici şi cercetători de renume şi lideri proeminenţi pe plan internaţional din domeniul dezvoltării de biotehnologii.

Premiul poate fi utilizat pentru a sprijini alte cercetări ştiinţifice neconvenţionale, care, altfel, nu ar beneficia de finanţare din partea unor organizaţii cu strategii convenţionale, au precizat reprezentanţii fundaţiei portugheze.

 

Sursa: Agerpres