Într-o conferinţă de presă, Valeriu Gheorghiţă a spus că tinerii, adolescenţii şi copiii sunt expuşi unui risc mult mai mare de îmbolnăvire, în condiţiile răspândirii variantei mult mai transmisibile a coronavirusului. Se doreşte ca fiecărei unităţi de învăţământ să-i fie alocată o echipă mobilă pentru vaccinare.


Valeriu Gheorghiţă a declarat că sunt semnale că infectarea cu varianta Delta ar putea cauza forme mai grave de boală în rândul tinerilor, informează Agerpres.

„Din păcate, vedem ce se întâmplă şi în Statele Unite. Un număr din ce în ce mai mare de tineri, de copii, chiar cu vârstă sub 12 ani, sunt diagnosticaţi cu infecţie SARS-CoV-2, ajung în spital, chiar şi în secţiile de terapie intensivă”, a spus preşedintele CNCAV.

El a subliniat că se doreşte ca fiecărei unităţi de învăţământ din ţară să-i fie alocată o echipă mobilă pentru vaccinare, mai relatează Agerpres.

„Preocuparea noastră de bază este aceea de a creşte accesul la vaccinare al tuturor celor care doresc să se vaccineze şi aici mă refer la copiii eligibili, cu vârstă de peste 12 ani, însă, în acelaşi timp, vor avea posibilitatea să se vaccineze şi cadrele didactice, personalul din învăţământ, precum şi aparţinătorii copiilor - părinţi, bunici, cei care locuiesc la aceeaşi adresă”, a spus Valeriu Gheorghiţă.

Este foarte important să se promoveze conceptul de imunizare la nivelul întregii familii, pentru că există riscul, în cazul în care un copil se infectează, să transmită virusul celor din familie.

„Sunt studii publicate care ne arată că, de pildă, familiile care au copiii preşcolari au un risc de 15% mai mare să înregistreze îmbolnăvire prin COVID-19, iar cei care au copii şcolari din clasele primare în sus a un risc de 20%-25% mai mare să înregistreze cazuri în interiorul familiei”, a arătat preşedintele CNCAV.

Împreună cu Ministerul Educaţiei, vor fi desfăşurate, din luna septembrie, acţiuni de informare online, în cadrul şedinţelor cu părinţii.

Se mai are în vedere organizarea unor cabinete de vaccinare şi în unităţile din învăţământul universitar.

 

Oncolog