Preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Daniel Coriu, transmite, într-un mesaj publicat pe contul său de Facebook, că decizia Ministerului Sănătăţii de a impune medicilor de familie să semneze un contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pentru supravegherea pacienţilor COVID-19 la domiciliu este ilegală.


„Cu tot regretul că trebuie să fac asta, mă simt dator cu nişte precizări privitoare la atribuţiile Colegiului Medicilor din România (CMR), precum şi la poziţionarea acestuia faţă de autorităţi, în speţă Ministerul Sănătăţii, Direcţia de Sănătate Publică şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Precizez, de la bun început, că nu agreez, în comunicarea instituţională, decât formularea decentă, concisă, coerentă şi la obiect.

Un dialog necivilizat este contraproductiv, insulta fiind declaraţia înfrângerii, cum spunea Iorga. Nu confund însă civilitatea şi decenţa cu obedienţa, după cum nu confund nici fermitatea cu insulta.

Am văzut pe grupurile de profil, opinia că CMR nu poate cenzura actele decizionale ale MS, DSP, sau CNAS. Mai exact, în problema semnării „obligatorii”(?!) a actului adiţional privind monitorizarea de către medicii de familie a pacienţilor suspecţi de COVID-19, circulă părerea că doar sindicatele şi patronatele ar avea competenţa de a interveni în apărarea medicilor de familie. Mă tem că o lectură atentă a textului art. 414 litera b, din Legea Sănătăţii infirmă categoric acest punct de vedere. Astfel, art. 414 lit. b, dispune (imperativ, nu dispozitiv):

(1) CMR are următoarele atribuţii:

b) APĂRĂ demnitatea şi PROMOVEAZĂ DREPTURILE ŞI INTERESELE MEMBRILOR SĂI  ÎN TOATE SFERELE DE ACTIVITATE; apără onoarea, libertatea şi INDEPENDENŢA PROFESIONALĂ ALE MEDICULUI, precum şi dreptul acestuia de decizie în exercitarea actului medical;

În caz contrar, am ajunge la situaţia în care un medic, neafiliat unui sindicat sau patronat, este lipsit de protecţia drepturilor şi intereselor sale, deşi este membru CMR, interpretare care evident nu poate fi primită, fiind contrazisă de textul mai sus citat.

În aceste condiţii, dispoziţia din actul normativ, în speţă OUG 180/2020, care impune unui medic, membru al CMR, să semneze un contract, fiind esenţial nelegală (o spune Codul Civil, nu eu) poate, şi trebuie să fie sancţionată de către CMR, în principal, în temeiul Legii 95, care-i conferă nu numai un drept în acest sens, ci şi o obligaţie.

Asta în cadrul unui dialog civilizat, dar ferm şi argumentat, relaţia CMR – MS – DSP şi CNAS, fiind fundamentată pe principiile  parteneriatului şi loialităţii reciproce”, arată preşedintele CMR, prof. dr. Daniel Coriu.