Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Adrian Gheorghe, consideră că sistemul public ar trebui să rămână „pilonul central” al finanţării sănătăţii în România, dar apreciază că asigurările private reprezintă şi ele o sursă importantă.


„Sistemul public de asigurări sociale de sănătate, în perspectiva mea, este să rămână pilonul central al finanţării sănătăţii în România pentru orizontul previzibil şi este şi trebuie să fie un partener de dialog şi de implementare constructiv pe acest drum, pentru că suntem aici împreună pentru un sistem de sănătate aşa cum ni-l dorim”, a spus Adrian Gheorghe, citat de Agerpres.

„A avea asigurări private şi finanţare nu este un obiectiv în sine, este un obiectiv de etapă, care trebuie să ne conducă la indicatori mult mai palpabili, care să se regăsească în starea de sănătate a populaţiei, în protecţie financiară şi aşa mai departe. (...) Cred că pe terenul acest al asigurărilor private de sănătate este nevoie de un efort coordonat şi concertat la nivelul tuturor partenerilor”.

Potrivit preşedintelui CNAS, asigurările private reprezintă o sursă foarte importantă pentru sistemul medical.

„Punctul de la care trebuie să pornim este formularea clară a obiectivelor sistemului de sănătate, ce ne propunem să aducă această finanţare suplimentar”, a arătat preşedintele CNAS.

El a adăugat că, în comparaţie cu alte ţări, România este „o ţară medie” din punct de vedere al performanţei cheltuielilor în sănătate.

 

Psihiatru (2)