Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a pronunţat pentru o mai mare transparenţă şi reciprocitate în legătură cu exporturile de vaccinuri anti-COVID-19, într-un interviu pentru cotidianul italian la Repubblica, făcând referire la disputele cu Londra şi Washington privind livrările de vaccinuri.

 

„Cer o mai mare deschidere, întrucât Europa se află printre regiunile din lume care exportă cel mai mult, dar este nevoie de reciprocitate”, a declarat Von der Leyen, conform agenţiei Reuters, preluată de Agerpres.

Ea a adăugat că Uniunea Europeană se află în contact cu Regatul Unit în legătură cu exporturile de vaccinuri, însă a refuzat să ofere detalii despre discuţiile avute cu premierul britanic Boris Johnson.

Şefa executivului comunitar a spus că problema reciprocităţii şi a unui mecanism aferent va fi analizată cu celelalte ţări membre la summitul UE din 25-26 martie.

Ea s-a declarat „extrem de încrezătoare'” că obiectivul Europei, de vaccinare a 70% din populaţia sa adultă până la finalul verii, va fi atins în pofida recentelor suspendări şi amânări legate de vaccinul AstraZeneca.

Ursula von der Leyen a adăugat că vaccinul Sputnik V, produs de Rusia, este încă în curs de analizare, pentru a fi eventual folosit în Uniunea Europeană.


Pediatru