Asociaţia „Donăm Plasmă” anunţă va deschide în România 10 centre de plasmafereză, care vor colecta de la donatorii români până la 200.000 de litri de plasmă anual.


Cantitatea care se va colecta va fi suficientă pentru a acoperi necesarul producţiei medicamentelor derivate din plasmă, de care au nevoie pacienţii români: 1.000 kg de imunoglobulină normală, minimum 2.000 kg de albumină şi 40.000.000 UI factor de coagulare, se arată într-un comunicat al asociaţiei.

Centrele vor fi operaţionale începând cu primul trimestru al anului 2023, vor funcţiona în 10 mari oraşe ale ţării, iar investiţiile pentru amenajarea, dotarea, autorizarea şi operarea acestora se ridică la un total de aproximativ 52 milioane de euro. Toate fondurile vor fi asigurate de către Asociaţia „Donăm Plasmă”, din sponsorizări şi parteneriate cu diverse companii private cu experienţă în colectarea şi procesarea de plasmă umană. Asociaţia face un call to action către toate companiile de profil care doresc să se alăture acestei iniţiative.

Toate cele 10 centre de plasmafereză se vor supune procedurilor de autorizare şi înregistrare în European Plasma Master File (PMF), astfel încât plasma umană colectată în aceste centre să poată fi procesată în fabricile europene. Plasma umană colectată va fi proprietatea centrelor publice de transfuzie şi va fi oferită producătorilor de medicamente, în schimbul produselor finite necesare pacienţilor români.

Necesitatea implementării acestor centre vine în contextul în care peste 20.000 de pacienţi români au nevoie de tratamente cu medicamente fabricate din plasmă umană - însă ţara noastră a traversat, în ultimii ani, mai multe crize majore de aprovizionare cu imunoglobulină, în condiţiile unui deficit global de plasmă umană.

,,Eforturile noastre de a colecta plasma de la donatorii români şi toate iniţiativele care au condus spre acest lucru au început cu mai bine de 10 ani în urmă. Statul român nu a făcut progrese la acest capitol, nici atunci şi nici în prezent, astfel că, am ajuns să fim singura ţară din Uniunea Europeană care nu colectează plasmă pentru fabricarea medicamentelor derivate”, a declarant Florin Hozoc, preşedintele asociaţiei.

În ultimii ani pacienţii români care suferă de imunodeficienţe primare sau secundare, afecţiuni autoimune, boli neuro-degenerative au suferit complicaţii grave din cauză că nu au avut accces la tratamentele esenţiale fabricate din plasmă umană.

Calendarul acţiunilor cuprinde o ultimă perioadă de consultări pentru finalizarea documentaţiei privind selecţia oraşelor unde asociaţia va deschide cele 10 centre de plasmafereză, respectiv selecţia partenerilor care vor participa la amenajarea şi operarea acestora.

 Până la sfârşitul lunii martie, comisiile consultative de evaluare, formate din medici, specialişti şi reprezentanţi ai pacienţilor, vor finaliza propunerile privind oraşele şi partenerii şi le vor comunica cel târziu la 30 aprilie 2022.

Se estimează că în perioada mai 2022 - februarie 2023 se vor finaliza investiţiile, respectiv selecţia, instruirea personalului şi toate procedurile de autorizare. Până la finalul lunii noiembrie 2023 vor fi autorizate toate centrele de colectare.



Alergologia