Primele cantităţi de Molnupiravir ar putea ajunge în ţară la finalul săptămânii, a anunţat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.


„Lucrul pe care îl anunţ acum în premieră - am încheiat contractul, am semnat şi am stabilit ultimele detalii privind livrarea primului dintre cele două produse inovative, Molnupiravir, mă refer la cel care se administrează pacienţilor cu risc crescut, simptomatici, în centrele de evaluare sau în spitale. Primele cantităţi vor ajunge în România, fizic, probabil la sfârşitul acestei săptămâni iar la direcţiile de sănătate publică, să le distribuie spitalelor şi centrelor de evaluare, în primele zile ale săptămânii viitoare”, a spus ministrul, citat de Agerpres.

El consideră că acest lucru va avea un impact favorabil în ceea ce priveşte scăderea presiunii pe secţiile de terapie intensivă şi reducerea numărului de decese.

„Pentru că de data aceasta discutăm de antivirale la care s-a măsurat acest efect - şi el este certificat de studii ştiinţifice - , pe când celelalte pe care le-am avut la dispoziţie până în momentul de faţă - mă refer la Favipiravir - nu aveau acest efect, ci doar de reducere a duratei bolii. Celălalt, Arbidolul, iese din discuţie, pentru că nu avea niciun fel de studiu care să certifice aceste lucru”, a explicat Alexandru Rafila.


ORL