Produsele farmaceutice scumpe blochează accesul medicamentelor ieftine, fabricate în România, declară reprezentanţii Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER).

„Din 2009 şi până în prezent, reglementările din domeniul medicamentelor date de autorităţile abilitate, respectiv metodologia de calcul a preţurilor la medicamente (OMS 75/2009 corectat de OMS 368/2017); contribuţia trimestrială de tip clawback (OUG 77/2011); includerea de medicamente noi în sistemul de compensare (OMS 861/2014) coroborat cu hotărârea privind aprobarea listei corespunzătoare medicamentelor cu şi fără contribuţie personală (HG 720/2008) şi contractul cadru (HG 140/2018) - acţionând simultan şi disturbant - au denaturat competiţia liberă şi au creat premisele unei poziţii dominante a medicamentelor scumpe care blochează accesul medicamentelor generice ieftine, fabricate în România, făcând statul român captiv şi şantajabil de către anumiţi producători”, a declarat Dragoş Damian, director executiv al PRIMER.

Producţia pentru piaţa internă a scăzut cu 40% în ultimii 10 ani

„Producătorii din ţară retrag sute de medicamente ieftine şi sunt obligaţi să frâneze numeroase proiecte de dezvoltare de medicamente, modernizare şi retehnologizare. Pentru a da un exemplu asupra impactului negativ al politicilor publice din domeniul manufacturii de medicamente din România, este suficient să arătăm că în 2006 se fabricau în ţară, pentru desfacere pe piaţa internă, 314 milioane de cutii de medicamente, în vreme ce în 2016 se fabricau doar 190 de milioane, o scădere de 40% în 10 ani, deşi piaţa medicamentelor s-a dublat în acest interval”, a completat Dragoş Damian.

Recomandările Consiliului Concurenţei nu sunt implementate

Director PRIMER a atras atenţia că recomandările Consiliului Concurenţei, cel puţin cele din sectorul producţiei şi comercializării de medicamente, nu au fost luate în considerare până acum de autorităţile din domeniu, care au continuat să reglementeze contrar intereselor pacienţilor şi fabricilor de medicamente din ţară.

„De exemplu, ultima investigaţie sectorială a Consiliului Concurenţei, încheiată în 2015, s-a finalizat cu un ansamblu de recomandări referitoare la modificările care trebuie aduse legislaţiei din domeniu, pentru a creşte accesul pacienţilor la medicamente şi a încuraja utilizarea medicamentelor generice ieftine, care aduc economii pentru pacienţi şi sistemul sanitar, inclusiv prin aplicarea diferenţiată a 'taxei clawback'. Din păcate, nici măcar una dintre recomandările raportului Consiliului Concurenţei nu şi-a găsit locul într-un act legislativ, autorităţile continuând să reglementeze cum au crezut de cuviinţă, lucru care a favorizat repetatele crize ale medicamentelor din ultimii doi ani”, a explicat Dragoş Damian.

Acesta consideră că ar fi necesară o schimbare a cadrului legislativ, în aşa fel încât unele dintre concluziile şi recomandările rapoartelor de investigaţie ale Consiliului Concurenţei să poată fi transpuse în legislaţie.

Patronatul PRIMER reuneşte 16 dintre cele mai importante fabrici de medicamente din ţară, respectiv AC Helcor, Antibiotice, B. Braun, Bio-Eel SRL, Biofarm, Gedeon-Richter, Labormed-Alvogen, Laropharm, Magistra CC, Polisano Pharmaceuticals, Ropharma, Santa SA, Slavia Pharm, Zentiva, Terapia-Sun Pharma, VIM Spectrum.


Sursa: Agerpres