Bărbatul în vârstă de 20 de ani, originar din judeţul Gorj, care a fost depistat pozitiv cu virusul COVID-19, miercuri seară, a ajuns la Institutul Matei Balş din Bucureşti joi dimineaţă, potrivit informaţiilor de la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.

Transportul s-a desfăşurat în condiţii normale pentru astfel de situaţii şi nu a reprezentat niciun pericol pentru pacient, personalul medical sau alte persoane. Bărbatul care a contactat virusul a fost transportat cu o autospecială SMURD din cadrul ISU Dolj dotată corespunzător şi având condiţii de izolare totală a pacientului.

De asemenea, pe timpul transportului, pacientul a fost asistat, pe lângă personalul medical, de un echipaj specializat în intervenţii de tip CBRN (situaţii de contaminare chimică, biologică, radiologică sau nucleară). Bărbatul lăsat în grija personalului Institutului Matei Balş şi va rămâne izolat complet de restul pacienţilor. Medicii au stabilit deja o schemă de tratament, iar starea sa este bună, neavând simptome specifice.

Tânărul este angajat al italianului de 71 de ani, care a vizitat România săptămâna trecută şi care ulterior a aflat că are coronavirus.

„Vă anunţăm că, în urma testării persoanelor care au intrat în legătură cu cetăţeanul din Rimini, avem primul caz Covid2019. Este dintr-o localitate din Gorj. Când va ajunge la Bucureşti, va urma schema de tratament şi sperăm într-o evoluţie bună. E vorba de o persoană total asimptomatică. Avem în lucru 33 de teste pentru persoanele din acea zonă şi vom comunica când vom avea rezultatele”, a declarat Victor Costache, ministrul demis al Sănătăţii în cadrul conferinţei de presă de miercuri seară.

„Mai sunt alte şapte persoane în casă. Toate au fost testate negativ. Având în vedere că este un contact direct, vor rămâne la domiciliu în izolare, sub pază. Li se va asigura totul timp de 14 zile de carantină, după care vor fi testate. Dacă rezultatele vor fi pozitive, vor fi transportaţi la spital”, a spus Raed Arafat.