Statele Unite au înregistrat primul caz de poliomielită după aproape un deceniu, potrivit autorităţilor sanitare din statul New York.


Un locuitor din comitatul Rockland, aflat la 50 de kilometri nord de Manhattan, a fost testat pozitiv pentru această boală, cazul indicând „un lanţ de transmitere de la o persoană care a primit vaccinul antipoliomielitic oral (VPO)”, potrivit unui comunicat, preluat de AFP şi Agerpres.

Vaccinul nu a mai fost utilizat în Statele Unite din anul 2000, ceea ce sugerează că originea virusului ar putea proveni „din afara Statelor Unite, unde se administrează VPO”, au precizat autorităţile sanitare din New York.

Vaccinul antipoliomielitic oral poate provoca contaminarea altor persoane, dar nu şi a persoanei vaccinate.

Autorităţile sanitare americane au solicitat medicilor să fie atenţi dacă apar şi alte cazuri şi au îndemnat locuitorii nevaccinaţi din regiune să se imunizeze.

Ultimul caz cunoscut de poliomielită în SUA a fost înregistrat în 2013, potrivit Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC).

Poliomielita a fost practic eradicată la nivel mondial, notează AFP. Cazurile au scăzut cu 99% din 1988, când boala era încă endemică în 125 de ţări şi fuseseră raportate 350.000 de cazuri.

 


Alergologia