Primul RMN dedicat simulării pentru radioterapie din România şi din regiune, MAGNETOM Sola RT Pro Edition din portofoliul Siemens Healthineers, este prezent în cadrul Amethyst Cluj. Sistemul de imagistică prin rezonanţă magnetică (IRM) de ultimă generaţie este special conceput pentru a fi utilizat în tratamentul oncologic, având la bază tehnologii avansate şi o capacitate mare de adaptare la nevoile fiecărui pacient.


Centrele Amethyst România fac parte din lanţul european Amethyst cu sedii în Franţa, Italia, Austria, Polonia, Anglia şi au o experienţă de peste 10 ani în lupta împotriva cancerului, se arată într-un comunicat. Clinicile Amethyst din Bucureşti, Timişoara, Alba Iulia şi Cluj-Napoca utilizează cele mai noi tehnologii în tratamentul pacienţilor care suferă de afecţiuni oncologice. Dotarea cu echipamente medicale performante permite echipei medicale aplicarea de protocoale de tratament standardizate, folosite la nivel internaţional.

 

Un nou nivel de precizie

„Echipamentul MAGNETOM Sola RT Pro Edition disponibil de acum la clinica Amethyst din Cluj este primul RMN dedicat simulării pentru radioterapie din zona CEECA (zona central estică a Europei şi centrul Asiei). În principiu, simularea pe bază de rezonanţă magnetică oferă un nou nivel de precizie pentru procedura de simulare necesară pentru planificarea procedurii de radioterapie. În mod uzual, aceste proceduri se efectuează pe un Simulator CT, dar în centrele internaţionale de prestigiu de oncologie şi radioterapie, simularea RM este deja la ordinea zilei şi în câţiva ani o să devină «gold standard-ul». Pe lângă nivelul superior de detalii care se obţin prin utilizarea rezonanţei magnetice, un alt avantaj este faptul că pacientul nu mai este supus dozei de radiaţii aferentă examinării CT”, a precizat Dorin Vestemean – Key Account Manager, Siemens Healthineers.

 

Tehnologie unică

Sistemul care vine să completeze dotările clinicii de radioterapie din Cluj are la bază o tehnologie de ultimă generaţie, inclusiv un magnet supraconductor cu câmp puternic de 1,5 Tesla şi un sistem de navigare în timp real pentru a ghida radioterapia. Acesta utilizează o tehnologie unică, numită BioMatrix, care se adaptează la anatomia şi fiziologia fiecărui pacient, permiţând astfel obţinerea de imagini clare şi precise, indiferent de condiţiile anatomice sau de mişcare. De asemenea, este echipat cu un sistem de scanare rapidă, numit Compressed Sensing, care permite obţinerea de imagini de calitate, într-un timp mai scurt decât alte sisteme de IRM.

În plus, MAGNETOM Sola RT este echipat cu un sistem de reconstrucţie a imaginilor bazat pe inteligenţa artificială, numit AI-Rad Companion, care poate ajuta la identificarea şi cuantificarea tumorilor şi a altor structuri anatomice relevante.

„Achiziţia datelor anatomice direct prin simularea RMN în poziţia de tratament şi cu mijloacele de imobilizare care se vor folosi pe durata tratamentului permite anularea erorilor de deformare a imaginilor folosite pentru fuziunea unui RMN de diagnostic cu CT-ul de simulare şi creşterea preciziei radioterapiei externe. Similar, pentru brahiterapie, dozimetria RMN cu aplicatoarele inserate peri/ intra-tumoral sau în patul operator, este superioară faţă de dozimetria bazată pe CT, fiind standardul de aur în brahiterapia cancerelor ginecologice. Suntem bucuroşi să începem în Cluj acest nou proiect inovator pentru România şi sperăm să îl extindem în toate centrele Amethyst”, a spus prof. univ. dr. Gabriel Kacso, director medical Amethyst România.

 

Pentru pacienţii cu tumori cerebrale

„Precizia administrării dozei de iradiere este un atribut esenţial în radioterapia modernă pentru a maximiza şansele de control tumoral şi pentru a minimiza riscurile complicaţiilor radio-induse. Această tehnologie nouă de simulare RMN va aduce, în premieră în România, în cadrul centrelor Amethyst, o precizie suplimentară în tratarea tumorilor capului şi gâtului, precum şi în cele abdomino-pelvine”, a declarat asist. univ. dr. Renata Zahu, director medical Amethyst Cluj.

Sistemul MAGNETOM Sola RT este proiectat pentru a fi folosit în tratamentul oncologic, în special în planificarea radioterapiei, în evaluarea răspunsului la tratament şi în monitorizarea evoluţiei bolii. Poate fi utilizat în mod eficient pentru pacienţii cu tumori cerebrale, cancere ale prostatei, cancere de sân sau ale plămânilor.





Medic