Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) atrage atenţia că, în prima jumătate a acestui an, se va produce o criză a produselor fabricate în ţara noastră din cauza creşterii taxei clawback şi a „exploziei” preţului materiilor prime fabricate în China, ca urmare a epidemiei provocate de coronavirus, potrivit unui comunicat de presă al organizaţiei.

PRIMER solicită partidelor politice parlamentare să trateze „cu responsabilitate” găsirea unei soluţii pentru oprirea creşterii taxei clawback în contextul majorării preţurilor la materiile prime utilizate pentru fabricaţia medicamentelor de uz uman.
„În mai puţin de două săptămâni, am asistat la o explozie a preţurilor materiilor prime la medicamente, evident în contextul epidemiei cu coronavirus din China. Deşi încă nu există sincope de aprovizionare, preţurile au crescut cu până la 500% la materiile prime care vin din China pentru fabricaţia de antibiotice, antiparazitare, hormoni, paracetamol, heparină, vitamine, aminoacizi, precum şi la mulţi excipienţi utilizaţi în procesul de fabricaţie. Această creştere de preţuri va pune presiune pe siturile de fabricaţie din România, pentru că preţurile la medicamente sunt îngheţate din 2015, iar taxa clawback, în absenţa unei decizii de la Guvern sau Parlament, va urca până la 35% din cifra de afaceri în trimestrul 1 din 2020”, a declarat directorul executiv PRIMER, Dragoş Damian.
El a adăugat că a prezentat politicienilor „o formulă de compromise” pentru 2020 pentru taxa clawback, respectiv plafonarea la 20% pentru medicamentele generice, în mare parte produse în ţară.
În opinia lui Damian, o astfel de formulă nu va crea un deficit bugetar şi va permite continuarea producţiei în ţară a unor medicamente esenţiale, permiţând totodată fabricilor să treacă cu bine peste criza materiilor prime din China.