Părinţii care fac curăţenie foarte des pentru a-şi proteja bebeluşii de bacterii şi alte organisme ar putea dori ca, de acum, să-şi reducă eforturile. Un nou studiu arată că nivelul crescut de folosire a produselor de curăţare este strâns legat de riscul crescut al problemelor de respiraţie cum este astmul, potrivit voanews.com.

Cercetătorii au chestionat un grup de părinţi despre cât de des folosesc 26 de produse de curăţat pentru casă, în primele trei patru luni de viaţă ale bebeluşului lor. Până la vârsta de 3 ani, copiii care au avut contact cu produsele de curăţenie aveau mai multe şanse de a fi diagnosticaţi cu astm. Cercetătorii au spus că micuţii care au avut contacte mult mai dese cu cei care curăţau casa aveau şanse cu 37% mai mari să aibă astm decât cei care au avut mai puţine contacte.

Studiul mai arată că cei mici au şanse cu 35% mai mari să aibă probleme respiratorii cronice la expunerea mare la produsele de curăţat. În plus, 49% dintre ei aveau şanse să aibă alergii cronice.

Tim Takaro, doctor la Universitatea Simon Fraser din Vancouver, Canada, a declarat că le propune părinţilor să reconsidere folosirea excesivă a acestor produse şi să îşi dea seama că o casă curată nu miroase deloc. Părinţii cred că, dacă miroase a produse de curăţenie, casa lor este curată. Medicul spune că părinţii ar trebui să citească etichetele produselor pe care le folosesc şi să le folosească pe cele care nu au culori chimice şi mirosuri.

Studiul mai arată că primele luni de viaţă ale bebeluşului sunt foarte importante pentru formarea sistemului de apărare a organismului, cunoscut ca sistemul imunitar. Chimicalele din produsele de curăţat pot cauza inflamaţie cronică ce poate duce la astm.