Pacienţii oncologici sunt, în această perioadă, sub presiune din cauza suprasolicitării sistemului de sănătate. Medicii îi tratează de multe ori de la distanţă, iar unele operaţii sunt amânate. Într-un interviu pentru medichub.ro, Prof. Dr. Alexandru Grigorescu, medic primar oncologie medicală, cu competenţe în îngrijiri paliative şi competenţe bronhologie, la Institutul Oncologic Bucureşti „Prof. dr. Alexandru Trestioreanu”, arată care este situaţia bolnavilor de cancer, în aceste zile.

Medichub: Cum se descurcă pacienţii oncologici zilele acestea, când pandemia de coronavirus se apropie de vârf?

Prof. Dr. Alexandru Grigorescu: Din păcate, nu avem, ca oncologi, o experienţă deosebită în tratarea bolilor infecţioase. Nu suntem informaţi suficient de către infecţionişti, chiar şi ei afirmă că această pandemie îi face să trăiască o experienţă nouă. Curios este faptul că, cel puţin în lecturile mele, care nu pot acoperi această specialitate de boli infecţioase, desigur, am găsit un articol trimis spre publicare în 2016 şi publicat în 2017, în care se discută de pneumonia cu coronavirus, de aspectele clinice şi radiologice şi de tratamentul cu ribavirin şi corticoterapie, care nu au dat rezultate satisfăcătoare şi, totuşi, sunt invocate şi în zilele noastre. Din păcate, şi noi, medicii de alte specialităţi decât cea de Boli infecţioase, primim veşti doar de la politicieni, în loc să existe iniţiative de a se face teleconferinţe scurte, cu informări esenţiale şi cu aspecte particulare pe care le-ar ridica, de pildă,  oncologii medicali. Pacienţii oncologici, în general, se descurcă singuri sau ajutaţi de familiile lor. Cei cu un status de performanţă bun, dar cu boală avansată, trebuie trataţi în continuare. Principala problemă este să fie feriţi pe cât posibil de a contacta o infecţie cu SARS -CoV-2.  Un aspect important în acest sens îl reprezintă triajul, care poate fi făcut şi de pacient acasă (autotriaj) printr-un chestionar elaborat de medicii francezi şi, bineînţeles, la spital, de către echipa de triaj. Acest lucru se poate face prin măsurarea temperatuii, punerea în evidenţă a simptomelor, încadrarea în definiţia de caz. Aici, aş aminti şi de protecţia cadrelor medicale care, până în present, au avut doar promisiuni că vor fi protejate cu un echipament adecvat.

Medichub: Care sunt medicamentele care lipsesc?

Prof. Dr Alexandru Grigorescu: O problemă care nu este nouă, dar care s-ar putea accentua în această „Eră a COVID-19”, este lipsa unor medicamente. Informaţiile de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate relevă scăderea bugetului şi, deci, deja sunt premizele unei cantităţi de medicamente mai redusă decât cea de până acum. Acest lucru va îngreuna şi mai mult activitatea oncologilor medicali. De asemenea, achiziţiile, care sunt greoaie şi care nu este clar cum trebuie să funcţioneze, reprezintă un alt obstacol pentru o activitate normală. În opinia mea, medicii (după cum am văzut şi în clinicile din Europa pe unde am fost) nu se ocupă de achiziţii, ei doar pot face o estimare a medicamentelor necesare, care, alături de estimarea pe care trebuie să o facă farmacia pe baza consumurilor anterioare, reprezintă baza  de la care se porneşte în achiziţii. Sper că întreruperile pe care le avem în tratamentul pacienţilor în momentul actual să nu fie de lungă durată pentru că ar periclita şi rezultatele tratamentului şi s-ar irosi şi nişte resurse fără finalitate.

Medichub: Ce ar trebui să facă medicii oncologi?

Prof. Dr. Alexandru Grigorescu: Privitor la modalitatea de lucru pentru oncologii medicali trebuie să recunoaştem că nu există un adevăr absolut, nimeni neavând experienţă cu această situaţie. Elemente importante în judecata situaţiilor concrete se găsesc pe site-ul Societăţii Europene de Oncologie Medicală (ESMO) care, în opinia mea, ar trebui să-şi facă mai mult văzută prezenţa chiar prin activitatea de promovare. Principalele recomandări ESMO sunt pentru oncologii tineri care au mai puţină experienţă şi la care infecţia cu SARS-Cov-2 este mai puţin agresivă. În acest sens, ca senior şi reprezentant în Grupul de Paliaţie ESMO, am semnalat necesitatea ca ESMO să promoveze mai mult recomandările pe care le-a elaborat. Tot în acest sens, şi Grupul de Paliaţie a elaborat un protocol terapeutic pentru pacienţii oncologici cu COVID-19, care sunt în tratament paliativ. Acest ghid terapeutic va fi publicat în curând.

Medichub: Pacienţii oncologici sunt pacienţi cronici, nu sunt urgenţe, dar multe din intervenţiile chirurgicale oncologice au un timp precis în raport cu restul tratamentelor. Ce se întâmplă cu aceşti pacienţi?

Prof. Dr. Alexandru Grigorescu: În privinţa tratamentelor chirurgicale şi de radioterapie nu pot să mă pronunţ, pentru că nu sunt specialist în aceste domenii. Site-urile de specialitate recomandă amânarea intervenţiilor chirurgicale care nu sunt urgente, până la trecerea vârfului epidemiei. În acest sens, colaborăm cu chirurgii şi prelungim tratamentele neoadjuvante sau adjuvante. Deciziile de tratament se iau individual pentru fiecare pacient pentru că acestea sunt indicaţiile medicinei care pune în centru pacientul, medicina pe care o promovăm astăzi.

Medichub: Care tratament este strict necesar, dar nu poate fi găsit zilele acestea?

Prof. Dr. Alexandru Grigorescu: Toate medicamentele sunt importante pentru a respecta protocoalele terapeutice şi pentru a obţine rezultatele terapeutice scontate, dar, desigur, astăzi, ca întotdeauna în situaţiile de criză, sunt probleme în aprovizionare cu imunoterapeutice, terapia ţintită, alte medicamente foarte scumpe. În concluzie, consider că o bună colaborare între medici, măcar în al nouălea ceas, şi o consultare a specialiştilor de către factorii de decizie, va duce la o decizie corectă în tratamentul pacienţilor care sunt măcinaţi de o boală gravă, la care se adaugă şi stresul acestei pandemii.