Asociaţia Medicală Română (AMR) este alături de toate cadrele medicale care se află în linia întâi de luptă împotriva noului coronavirus. Pentru a-şi arăta recunoştinţa faţă de colegii greu-încercaţi în ultima vreme, luni, 24 august, AMR va organiza un concert-omagiu pe Esplanada Ateneului Român. Despre acest eveniment de suflet, dar şi despre problemele cu care ne confruntăm în perioada pandemiei de COVID-19, vorbeşte, în cadrul „Interviului săptămânii”, prof. dr. Alexandru Vlad Ciurea, vicepreşedinte al Asociaţiei Medicale Române.


MedicHub: Asociaţia Medicală Română organizează în 24 august un concert-omagiu dedicat cadrelor medicale din linia întâi a luptei cu noul coronavirus. Cu ce gând aţi plecat la drum, atunci când aţi decis să organizaţi un astfel de eveniment?

Prof. dr. Alexandru Vlad Ciurea: Asociaţia Medicală Română este o asociaţie medicală fanion, adică port drapel în obţinerea şi păstrarea sănătăţii în această ţară (AMR a fost fondată în anul 1857 având un statut incredibil de actual şi în momentul de faţă). Asociaţia a considerat necesară aducerea unui omagiu celor din linia întâi, care luptă încontinuu cu acest virus necunoscut, extrem de polimorf şi virulent (morbiditate şi mortalitate crescută). Toate cadrele medicale merită un omagiu, iar cuvintele de tip „MULŢUMESC” sunt insuficiente în limba română! Acest eveniment era obligatoriu în conturarea atitudinii AMR faţă de cadrele medicale care luptă în linia întâi, în totalitate!


MedicHub: De la începutul epidemiei în România, mai mulţi medici şi asistenţi medicali au pierdut lupta cu noul coronavirus. Ce recomandări aveţi pentru colegii dumneavoastră aflaţi în prima linie?

Prof. dr. Alexandru Vlad Ciurea: Atât eseria de medic, cât şi cea de asistent medical nu sunt deloc uşoare. Luptăm cu pacienţi, în fiecare zi, pentru a le obţine o stare de sănătate cât mai bună şi, mai ales, pentru a reuşi să prevenim explozia unor asemenea boli grave. Recomandările prezentate în nenumărate rânduri sunt cele trei arme de luptă, simple, dar extrem de eficace: masca de protecţie, igiena continuă a mâinilor, dar şi păstrarea distanţei sociale recomandată de forurile internaţionale. Numai aşa vom reuşi să rupem lanţul de transmitere a acestei infecţii cu noul coronavirus.


MedicHub: Din informaţiile pe care le aveţi, care sunt condiţiile actuale de muncă în spitalele COVID-19 şi în cele de suport? Ce semnale aveţi din partea colegilor?

Prof. dr. Alexandru Vlad Ciurea: Condiţiile de muncă în cadrul spitatelor COVID-19 sunt extrem de dificile, dure, restrictive, dar obligatorii pentru corpul medical, ca să nu se infecteze cu acest virus contagios; de asemenea, aceste spitale trebuie să ofere facilităţile necesare pentru prognosticul vital şi funcţional maxim. Colegii noştri din toate domeniile, mai ales cei din linia întâi (mă refer, în special, la cei de la Boli Infecţioase şi ATI), menţionează complexitatea cazurilor, evoluţia rapidă, în cascadă a simptomatologiei, afectarea majoră a căilor respiratorii, a plămânilor, modificările uneori treptate a stării de conştienţă, stare febrilă şi chiar implicarea lezională a multiplelor organe (M.O.S.F.). Mai mult, s-au constatat afectări ale sistemului nervos central.


MedicHub: Sunt pregătite spitalele din România pentru un posibil val doi al pandemiei?

Prof. dr. Alexandru Vlad Ciurea: Această pregătire este OBLIGATORIE şi se va face treptat, în funcţie de solicitările apărute. Eforturile Ministerului Sănătăţii şi ale DSP-urilor sunt majore în lupta cu acest virus COVID-19 pe care încă nu îl cunoaştem (nu îi cunoaştem toate faţetele şi polimorfismul).


MedicHub: Ce alte măsuri, în afară de cele care au fost luate deja, consideraţi că ar ajuta la gestionarea crizei sanitare provocate de COVID-19?

Prof. dr. Alexandru Vlad Ciurea: Există multiple măsuri care trebuie luate obligatoriu şi care au reieşit din dificultăţile întâlnite în lupta cu noul coronavirus:

  • Testarea cât mai largă a populaţiei, posibil infectată (adunări, comunităţi, spitale)
  • Comunicarea urgentă a tuturor datelor de testare obţinute de direcţiile de sănătate publică
  • Izolarea rapidă la domiciliu a cazurilor pozitive şi, în paralel, informarea şi educarea acestora pentru a nu răspândi mai departe această boală
  • Pentru cei simptomatici, la primele fenomene respiratorii, aş recomanda internare de urgenţă şi tratament serios
  • Accesul la unităţile de ATI pentru protezare respiratorie la  cazurile care necesită acest lucru
  • Urmărirea cazurilor post-terapeutic pentru posibilele sechele neurologice.


MedicHub: Cum consideraţi că s-a descurcat, până în prezent, România în privinţa gestionării pandemiei de COVID-19?

Prof. dr. Alexandru Vlad Ciurea: După primele măsuri extrem de dure, corecte, s-a produs o relaxare prost-înţeleasă de către populaţie, care a dus la creşterea numărului de cazuri pozitive, dar şi la răspândirea acestei afecţiuni, în momentul de faţă, greu de controlat pentru obţinerea unor rezultate corespunzătoare. Au existat foarte multe păreri şi controverse legate de acest virus şi morbiditatea produsă, ceea ce a dus la o neîncredere majoră în rândul oamenilor.


MedicHub: Cu ocazia concertului-omagiu din 24 august lansaţi şi o campanie de conştientizare, „Poartă masca. Poţi salva vieţi”. Care este mesajul Asociaţiei Medicale Române pentru oameni, în această perioadă?

Prof. dr. Alexandru Vlad Ciurea: Această campanie este obligatorie, în condiţiile în care ne confruntăm cu o problemă majoră din punct de vedere al educaţiei atât medico-sanitară, cât şi cetăţenească. Vrem să fim liberi, să putem circula, să ne putem bucura de frumuseţile acestei ţări şi a altor ţări. În aceste condiţii, trebuie să fim corecţi, disciplinaţi, cu triada menţionată. De aici, sintagma centrală: „POARTA MASCA!” şi vei supravieţui.


Concertul-omagiu, susţinut de Orchestra Medicilor „Dr. Ermil Nichifor”

Asociaţia Medicală Română vă invită, luni, 24 august, ora 20.00, pe Esplanada Ateneului Român, la Concertul-Omagiu susţinut de Orchestra Medicilor „Dr. Ermil Nichifor”, sub bagheta dirijorului Iosif Ion Prunner.

Concertul, al cărui partener este şi MedicHub, este un tribut de onoare adus medicilor şi cadrelor medicale aflate în prima linie a luptei cu pandemia dar, în egală măsură, reprezintă şi un tribut adus umanităţii.

Cu acest prilej, Asociaţia Medicală Română lansează şi o campanie naţională, ce se va desfăşura până la finele anului, de conştientizare şi informare „Poartă masca. Poţi salva vieţi”, precum şi provocarea în social media #Zambestecuochii.

Concertul va fi difuzat live pe TVR şi va fi preluat pe reţelele de socializare.

În ceea ce priveşte accesul la eveniment, acesta se va face doar cu invitaţie transmisă din partea Asociaţiei Medicale Române.

Pentru detalii referitoare la programul concertului intraţi aici.