Cunoscutul chirurg plastician pentru copii, prof. dr. Dan Mircea Enescu, vorbeşte într-un interviu pentru MedicHub despre cum şi-a desfăşurat munca în perioada pandemiei. Profesorul Enescu arată că, pentru el şi spitalul de copii în care lucrează, nu a fost o mare schimbare în privinţa regulilor care trebuie respectate în pandemia de COVID-19, întrucât aceste reguli sunt ceva obişnuit pentru un spital de urgenţe pentru copii. „Însă, pandemia de coronavirus va schimba regulile în care ne desfăşurăm activitatea de acum încolo, oamenii trebuind să aibă un comportament responsabil, în primul rând faţă de ceilalţi”, completează profesorul.


Cu toate că numărul operaţiilor a scăzut în ultima perioadă, medicii de la Spitalul „Grigore Alexandrescu” au ţinut legătura cu pacienţii în permanenţă. Pentru profesorul Dan Mircea Enescu cel mai dificil caz avut în perioada de pandemie de coronavirus a fost cel al fetei de 17 ani, din Mehedinţi, incendiată. „Pentru noi este primul caz cu arsuri de căi repiratorii superioare de 15% şi 90% suprafaţă arsă. Este aproape imposibil de imaginat. Şi a scăpat, în aproape trei săptămâni. Este un miracol”, spune prof. dr. Dan Enescu.

MedicHub: Cum aţi trăit perioada aceasta de stare de urgenţă şi stare de alertă în pandemia de coronavirus?

Prof. dr. Dan Mircea Enescu: Noi, fiind un spital de susţinere, adică nu am fost în linia întâi, practic, nu a trebuit decât să ne adaptăm la standardele generale. Am avut la spital o zonă tampon în care au fost preluate cazurile care aveau potenţial de infectare sau ridicau semne de întrebare. În orice caz, am făcut numai urgenţe, şi asta facem şi în clipa aceasta: arsuri şi traumatisme complexe. N-am mai făcut bolnavi cronici de patru luni cel puţin. După zona tampon a spitalului de COVID-19, mai avem şi o zonă tampon la nivelul fiecărei secţii, inclusiv în secţia noastră. Acolo sunt pacienţii cu semne de întrebare, iar, dacă ies pozitiv, îi putem trata standardizat în salonul respectiv. Adaptarea ţine doar de disciplină şi de respectarea unor norme foarte precise, aşa cum facem noi de obicei. Dar acestea au fost altfel de norme. Noi lucrăm aici cu toţi germenii şi cu toate bacteriile posibile şi trebuie să ne protejăm tot timpul. Nu a fost un efort deosebit, sigur să a trebuit să fie mai strict ca de obicei.


MedicHub: Spuneaţi că aţi operat numai urgenţele în această perioadă. Câte operaţii au rămas pe dinafară, adică nu au mai avut loc?

Prof. dr. Dan Mircea Enescu: Foarte multe. Făceam 25-30 de operaţii pe lună, dar sunt mult mai multe.


MedicHub: Cum aţi ţinut legătura cu cei pe care trebuia să-i operaţi?

Prof. dr. Dan Mircea Enescu:  La un moment dat, după starea de urgenţă, am făcut şi consultaţii. Am trimis mesaje prin whatsapp, pe telefoanele pe care le avem, avem numărul de telefon pentru fiecare pacient. 70-90% dintre pacienţii noştri au fost consiliaţi astfel şi urmăriţi.


MedicHub: În aceste condiţii, cât de propice este telemedicina?

Prof. dr. Dan Mircea Enescu:  Este chiar recomandată în aceste situaţii, chiar lucrăm la o aplicaţie, astfel încât să ţinem legătura în permanenţă cu fiecare în parte. Trebuie să ştii ce se întâmplă cu pacienţii cât sunt acasă. Noi suntem obişnuiţi cu acest mod de lucru, avem pacienţi din toate colţurile ţării care nu pot veni şi atunci avem numerele de telefon şi le spunem ce trebuie să facem. Sigur că e diferenţă mare între ce îşi imaginează ei şi ce le spunem noi, dar să ştiţi că diferenţa nu este foarte mare între ce am fi făcut în mod normal.


MedicHub: Sunt multe discuţii pe marginea pandemiei, precum cea potrivit căreia virusul nu ar exista, că ar fi făcut în laborator. Dumneavoastră cum vedeţi această pandemie?

Prof. dr. Dan Mircea Enescu: Era de aşteptat. Au fost nişte semne premonitorii, cum a fost gripa aviară etc. Era aproape de aşteptat să se producă şi la nivel uman. O senzaţie personală: ritmul omenirii ajunsese atât de frenetic, încât ceva care să pună frână acelui ritm, acelei mulţimi de oameni care circulă peste tot, unii într-alţii. În clipa aceasta, trăim un moment astral – omenirea se resetează. A fost o perioadă în care toată omenirea a fost periclitată în acelaşi timp. Există o realitate a lucrurilor pe care nu o poţi nega, adică acei oameni mai tineri sau mai bâtrâni care mor.


MedicHub: Cu ce rămâneţi dumneavoastră după această pandemie?

Prof. dr. Dan Mircea Enescu: În primul rând, cu faptul că mă raportez altfel la mine şi la cei din jur. Am înţeles sensul evoluţiei omenirii, am înţeles cum se poate opri omenirea, cel mai invizibil element din jurul nostru poate opri tot.


MedicHub: România cum s-a descurcat?

Prof. dr. Dan Mircea Enescu: După criteriile mele, extraordinar. Pentru că am reuşit să păstrăm totul sub control, toată lumea a înţeles şi a învăţat să reacţioneze civilizat.


MedicHub: Cum aţi văzut situaţia din Italia şi Spania, care erau într-o stare foarte gravă?

Prof. dr. Dan Mircea Enescu: Acolo cred că a fost şi puţină aroganţă. Ei erau foarte siguri pe sistemul lor. Nici măsurile nu au fost foarte rapide.


MedicHub: Care a fost cel mai grav caz pe care l-aţi avut în această perioadă?

Prof. dr. Dan Mircea Enescu: Cazul fetei de 17 ani, din Mehedinţi, care a avut 90% arsuri pe suprafaţa corpului şi 15% arsuri ale căilor respiratorii superioare, adică105% arsuri. A fost intubată şi, în 16 zile, a fost operată de trei ori. I s-au excizat 20%, 25% şi alte 20% din arsuri, a ajuns la o suprafaţă negociabilă. Acum, este pe secţie, echilibrată şi zice ”Salut!”. Asta este minune! Să ştiţi că, cu toată ştiinţa noastră şi cu toată aparatura pe care o avem, mai este şi ceva deasupra. Are un destin, are ceva. La această fată am simţit când trebuie operată de fiecare dată. N-am avut niciun dubiu. De arsurile de pe suprafaţa ei nu ştiu câţi au scăpat. Pentru noi este primul caz cu arsuri de căi repiratorii superioare de 15% şi 90% suprafaţă arsă. Este aproape imposibil de imaginat. Şi a scăpat în aproape trei săptămâni. Este un miracol!


MedicHub: În pandemia de coronavirus, copiii sunt cel mai puţin afectaţi. Care ar fi explicaţia?

Prof. dr. Dan Mircea Enescu: Este vorba de sistemul imunitar. Este vorba de o grămadă de boli asociate care se întâlnesc mai ales la persoanele în vârstă.


MedicHubo: Va exista un al doilea val? Un posibil vaccin va rezolva problema?

Prof. dr. Dan Mircea Enescu: Nu e specialitatea mea, dar pot să vă spun că nu cred într-un vaccin. Nici la SARS-CoV-2 nu a fost vaccin. Iar vaccinul nu face decât să-ţi ridice puţin imunitatea, iar cei mai mulţi spun că nu există imunitate la această boală, iar, după două luni, descoperi că o faci din nou.


MedicHub: Cum ne schimbă această pandemie?

Prof. dr. Dan Mircea Enescu: Se resetează totul şi va fi o altă viaţă. Numai dacă ne gândim la digitalizare, am scăpat de cozile acelea imense. De exemplu, la noi, la UPU, aveam 230 - 250 de urgenţe în fiecare zi. Acum, avem 20 - 30 de urgenţe, adică 10%. Această pandemie ne obligă la un comportament responsabil faţă de ceilalţi şi faţă de tot ce se întâmplă în jurul nostru.


MedicHub: Cum evaluaţi sistemul de sănătate în acest moment?

prof. dr. Dan Mircea Enescu: Este un moment în care trebuie să se reseteze la noile realităţi. Am mare încredere că se poate. Medicii se adaptează foarte bine, numai să nu li se creeze medii ostile.