La începutul pandemiei de COVID-19, au apărut informaţii potrivit cărora antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS), precum ibuprofenul, ar avea efecte negative asupra pacienţilor infectaţi cu SARS-CoV-2. Informaţiile au fost rapid infirmate de specialiştii şi autorităţile din domeniul sănătăţii. La rândul său, prof. dr. farm. Doina Drăgănescu, decanul Facultăţii de Farmacie din cadrul UMF „Carol Davila” Bucureşti, spune în interviul acordat MedicHub că profesioniştii în domeniul sănătăţii pot lua în considerare ibuprofenul pentru tratarea simptomatologiei uşoare a pacienţilor cu COVID-19, precum febra sau durerea.


MedicHub: Există dovezi ştiinţifice care să facă o legătură între utilizarea ibuprofenului şi agravarea simptomelor COVID-19?

Prof. dr. farm. Doina Drăgănescu: Deşi au fost făcute anunţuri în luna martie pe tema unor efecte adverse şi agravarea simptomelor pacienţilor cu COVID-19, în studiile realizate ulterior, această corelare nu a fost raportată ca fiind dovedită ştiinţific. Comisia pentru Medicamente Umane din cadrul Agenţiei de Reglementare a Medicamentelor şi Produselor de Îngrijire din Marea Britanie, în urma activităţii grupului de lucru cu experţi, a concluzionat că nu sunt suficiente dovezi care să stabilească legătura dintre administrarea ibuprofen sau alte AINS şi agravarea simptomelor COVID-19 sau creşterea susceptibilităţii la infecţie. În aceeaşi direcţie sunt şi documentele publicate de Agenţia Europeană a Medicamentului, FDA, precum şi autorităţi de reglementare naţionale din mai multe ţări europene.


MedicHub: Pot cadrele medicale să ia în considerare ibuprofenul pentru tratarea simptomatologiei uşoare a pacienţilor cu COVID-19, precum febra sau durerea?


Prof. dr. farm. Doina Drăgănescu: Bineînţeles. Febra sau durerea sunt semne ale prezenţei inflamaţiei. Mecanismul de acţiune al ibuprofenului a fost stabilit şi dovedit ştiinţific de foarte mulţi ani, el intervenind în întreruperea cascadei acidului arahidonic şi, prin aceasta, oprind formarea de prostaglandine sau a altor mediatori ai inflamaţiei.


MedicHub: Recomandaţi ca pacienţii aflaţi în tratament cu ibuprofen sau alte medicamente AINS să întrerupă tratamentul, în timpul pandemiei COVID-19?


Prof. dr. farm. Doina Drăgănescu: Apanajul medicului de familie şi a celui specialist care cunosc situaţia concretă a pacientului este acela de a face cele mai potrivite recomandări. Farmaciştii pot face recomandări pornind de la informaţiile care sunt publice. Atât Organizaţia Mondială a Sănătăţii, cât şi Colegiul Farmaciştilor din România au publicat informaţii extrem de clare şi utile pentru ca profesioniştii din farmacii să poată avea cele mai competente răspunsuri în privinţa tratamentului cu ibuprofen sau alte AINS.


MedicHub: Consideraţi că pacienţii pot utiliza medicamente cu statut OTC, cum ar fi ibuprofenul, pentru tratamentul unor simptome precum febra sau cefaleea?


Prof. dr. farm. Doina Drăgănescu: Ibuprofen este un AINS care a fost utilizat din 1961. Experienţa utilizării lui şi raportul dintre beneficiu şi risc arată că poate fi folosit în condiţii de siguranţă, chiar şi după 60 de ani de când este pe piaţă.


MedicHub: Care este opinia dumneavoastră legată de întreruperea tratamentului antiinflamator la vârstnici, mai ales în cazul celor care suferă de boli reumatismale?

Prof. dr. farm. Doina Drăgănescu: Opinia mea este aceea de a privi astfel de situaţii ca un moment în care putem învăţa cu toţii. O perioadă ca aceasta, în care am fost martorii apariţiei şi dezvoltării unei crize în societatea umană, care a generat, evident, dezechilibre, manifestarea de tensiuni şi exprimarea lor în diferite moduri poate duce la apariţia de informaţii contradictorii. Cred că varianta pe care putem merge este de a ne baza pe ceea ce ştim ca fiind dovedit ştiinţific, pe experienţa terapeutică îndelungată. Ideea de a întrerupe tratamentul antiinflamator la vârstnici nu a fost agreată de nicio autoritate medicală, până în acest moment. Ca urmare, mai ales în cazul pacienţilor vârstnici, care sunt în suferinţă nu se recomandă acest lucru.