În 2017, a crescut atât numărul persoanelor diagnosticate cu hepatită C din România, cât şi accesul la terapiile cu medicamente anti-virale cu acţiune directă.

Deşi România are cea mai ridicată rată de prevalenţă a infecţiei cu virusul VHC din Uniunea Europeană, specialiştii sunt încrezători că ţara noastră va putea atinge ţinta OMS, de a eradica hepatitele până în 2030.

„Anul acesta au fost prevăzute alte 12.000 de scheme terapeutice aplicate pacienţilor, practic, s-a dublat numărul pacienţilor trataţi. Avem în faţă o oportunitate extraordinară: aceea de a putea limita foarte mult sau chiar eradica în următorul deceniu această infecţie severă şi parşivă - infecţia cu virusul hepatitic C. Sunt încrezător că în 2018 România va avea înţelepciunea de a face paşii necesari, de a lua deciziile şi măsurile necesare pentru a intra în mod real în controlul acestei infecţii”, a explicat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”, în cadrul conferinţei de presă de vineri, 16 martie.

Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”
Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”

Prezentă la eveniment, ministrul Sorina Pintea a menţionat că, de asemenea, comisiile parlamentare urmăresc atingerea obiectivului OMS pentru 2030.

„De asemenea, în contractul cadru pentru prima dată există anexa 22 pentru diagnosticul precoce al pacienţilor cu hepatita virală B, C şi D. Pentru prima dată reuşim să plătim prin pachetul de servicii în serviciul de internare spitalizarea de zi pentru pacienţii cu hepatita B, C şi D, precum şi restul investigaţiilor imagistice”, a precizat ministrul sănătăţii.

Judeţul Suceava, cea mai ridicată incidenţă VHC

De asemenea, au fost prezentate rezultatele campaniilor, din 2017, de testare voluntară pentru hepatita C, fiind realizate 11.713 testări la nivelul populaţiei (testări stradale) şi al personalului medical din 10 judeţe. 2% din populaţia testată a fost identificată cu infecţia virusului VHC, 3,9% în cadrul campaniei stradale şi 0,6% în spitale.

Judeţele unde s-a înregistrat cea mai mare incidenţă a hepatitei C sunt: Suceava (5% faţă de 3,3%, media naţională), Botoşani (3,1%), municipiul Bucureşti (2,9%) şi Cluj(2,1%).

În rândul personalului medical din spitale, cea mai ridicată rată de infectare cu VHC s-a înregistrat în judeţul Iaşi.

În România, se estimează că peste 650.000 de persoane sunt infectate cu virusul VHC şi circa 80% din infecţii ar fi cu replicare virală. 99% din infecţii apar în genotipului 1b, acesta fiind asociat cu un risc mai crescut de apariţie a cirozei hepatice.