Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, prof. dr. Viorel Jinga, vorbeşte, într-un interviu pentru MedicHub, despre cum se va desfăşura admiterea în anul universitar 2020-2021. Universitatea ia în calcul două variante de examen, în funcţie de situaţia epidemiologică din iulie, când va avea loc examenul. Una dintre variante este organizarea testului grilă în mai multe locaţii din Bucureşti. O a doua variantă este organizarea examenului pe Arena Naţională, unde spaţiul este mare, iar candidaţii ar putea să nu poarte măşti.


MedicHub: Domnule rector, cum veţi organiza admiterea la facultate din acest an?

Prof. dr. Viorel Jinga: Avem mai multe variante, pentru că nu vom şti situaţia epidemiologică la ora examenului. Prima variantă este să dăm cum dădeam de obicei, numai că în mai multe locaţii. Ne-au promis ajutor celelalte universităţi: Politehnica, Universitatea din Bucureşti, ASE-ul, SNSPA-ul şi Universitatea Română-Americană, unde sunt spaţiile mai mari şi unde putem să respectăm distanţa între candidaţi. În cazul în care nu putem aşa, avem a doua variantă: pe Arena Naţională, unde spaţiul este mare, candidaţii nu se înghesuie la intrare. În acest caz, va fi dimineaţa la ora 7.00, pentru că va fi cald în timpul zilei, fiind pe 26 iulie. O să luăm nişte pupitre pe care să le punem în tribune. Dar asta numai în cazul în care nu putem organiza examenul în prima variantă.
 

MedicHub: În prezent, universitatea se pregăteşte de examene? Care sunt regulile?

Prof. dr. Viorel Jinga: Aceste locaţii din cadrul facultăţilor sunt goale, în prezent. Nu au studenţi. Ne pregătim să avem soluţii dezinfectante şi termometre, la intrare. Altceva nu avem. Înscrierea va fi online în totalitate, toate documentele trebuie scanate şi trimise. Elevii termină bacalaureatul cam pe 5 iulie. Până pe 26 iulie avem tot timpul.
 

MedicHub: Cum se vor da examenele de final de an?

Prof. dr. Viorel Jinga: Studenţii dau toate examenele online. Deja au început şi merge bine totul.
 

MedicHub: Cum se va desfăşura licenţa?

Prof. dr. Viorel Jinga: Susţinerea examenului de licenţă va fi în septembrie şi va avea loc în faţă în faţă, sperăm. Avem 1.000 şi ceva de candidaţi. Sunt mai puţini decât la admitere, unde estimăm că vom avea 3.000 de candidaţi la Medicină numai. Noi suntem flexibili în funcţie de ce se întâmplă.
 

MedicHub: Ce ne puteţi spune despre examenul de rezidenţiat?

Prof. dr. Viorel Jinga: Este prea devreme.
 

(Context: Până acum, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” a organizat, în 16 mai, simularea examenului de admitere online, cu participarea a 2.450 de candidaţi.)
 

În cazul organizării examenelor în format fizic, universităţile trebuie să facă triajul epidemiologic, cu măsurarea temperaturii, aşa cum prevede ordinul comun al miniştrilor Educaţiei şi.Sănătăţii. Studenţii vor avea locul prestabilit, astfel încât să nu se plimbe prin toată sala de curs.
 

Ce se întâmplă la intrarea în instituţie a studenţilor şi a cadrelor didactice:

  • asigurarea triajului epidemiologic ( care să cuprindă şi termoizometrizare, şi antecedente personale pe simptomatologie respiratorie) pentru candidaţi şi examinatori
  • prestabilirea circuitului către/şi din sala de examen
  • candidaţii şi supraveghetorii vor fi protejaţi de mască facială
  • intrarea în sala de examen se va face în mod organizat, păstrând distanţa de 2 metri
  • pupitrele şi băncile vor fi individualizate/prestabilite şi, de asemenea, se va asigura reprezentarea grafică a situării acestora la intrarea în sală, astfel încât să se asigure intrarea/locarea fără a parcurge toată suprafaţa sălii


Asigurarea condiţiilor igienice în sala de curs/examen

  • asigurarea curăţeniei şi dezinfectării pardoselilor, a locurilor de activitate (pupitre, scaune, clanţa uşii, cremonul geamului, pervazul ferestrei, prin ştergere cu apă şi detergent, apoi cu substanţe biocide pe bază de clor sau alcool, înainte şi după fiecare serie de candidaţi)
  • aerisirea sălii înainte de examen pentru o perioadă de cel puţin 30 de minute
  • la intrarea în sală vor fi prevăzute în număr suficient dispozitive medicale cu substanţă dezinfectantă pentru mâini
  • stabilirea locurilor pentru candidaţi se face respectând distanţa de 2 metri între rânduri şi printre rânduri
  • pe tot parcursul derulării cursurilor/examinărilor se vor respecta regulile generale ale unei conduite sănătoase (distanţare fizică, evitarea atingerii cu mâna a ochilor, a nasului şi a gurii, strănutul în pliul cotului/batistă de unică folosinţă, evitarea contactelor directe cu cei din jur)
  • universităţile trebuie să aibă la grupurile sanitare: dispozitive medicale cu substanţă dezinfectantă pentru mâini, hârtie igienică pentru fiecare cabină de toaletă, săpun, hârtie de şters pe mâini