Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti a participat la o dezbatere care a avut loc la Palatul Parlamentului, intitulată „Rolul Farmacistului în Sistemul de Sănătate Românesc”.


Campania „Farmacist pentru Sănătate” este un proiect menit să accentueze importanţa domeniul farmaceutic în România şi să marcheze, anul acesta, centenarul Facultăţii de Farmacie din cadrul UMFCD, a subliniat prof. dr. Viorel Jinga, rectorul universităţii bucureştene.

„​Farmacistul este şi trebuie să fie înţeles ca fiind unul dintre stâlpii sistemului de sănătate, fiind un profesionist-cheie pentru sănătatea oamenilor, implicat la nivel de societate în procesul de prevenţie a stării de boală, precum şi ca parte integrantă a echipei multidisciplinare care se ocupă de îngrijirea pacienţilor, cu atribuţii complexe şi esenţiale”, a scris pe pagina sa de Facebook prof. dr. Viorel Jinga, citat într-un comunicat al UMFCD.

​Rectorul a subliniat importanţa profesiei de farmacist: „Cred în rolul important al farmacistului în sistemul de sănătate românesc, eu însumi colaborez deosebit de bine cu colegii farmacişti în activităţile clinice.​ E nevoie însă să facem mai mult pentru a creşte interesul tinerilor pentru a urma cursurile Facultăţii de Farmacie din universitatea noastră.  Atât noi, ca citadelă academică, cât şi Colegiul farmaciştilor să acţionăm ca aceasta profesie să se bucure de interes şi respect”.

​„Cu toţii trebuie să ţinem cont că farmaciştii trebuie apreciaţi, în primul rând datorită importanţei pe care o au prin activităţile lor asupra sănătăţii noastre, a tuturor”, a adăugat rectorul.

Eliberarea medicamentului nu este un act doar comercial, chiar dacă este preparat industrial. „Farmacistul, absolvent al universităţilor de medicină şi farmacie poate fi în acelaşi timp om de laborator sau educator pentru pacienţi, iar pentru a-şi îndeplini atribuţiile cu profesionalism şi eficient, beneficiază de o educaţie academică solidă şi continua”, a adăugat prof. dr. Viorel Jinga..

Referitor la învăţământul farmaceutic din România, rectorul a declarat: „Avem un învăţământ farmaceutic modern, care respectă întru totul standardele europene, actualizat prin pregătirea continuă pentru a fi la curent cu cele mai noi informaţii din cercetarea din domeniu, învăţământ care este punctul de plecare pentru ca să putem fi profesionişti în domeniul farmaceutic. Acesta, la rândul său, este esenţial pentru accesul oamenilor la servicii de sănătate de calitate, la medicamente, la terapii şi informaţii sigure şi eficiente”.

 




Farmacist