Cu ajutorul unei unităţi medicale mobile, campania de depistarea activă a tuberculozei E-DETECT TB îşi propune să ajungă la 20.000 de persoane din categoriile aflate la risc. Programul de screening, lansat pe 20 noiembrie, va fi derulat de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, Programul Naţional de Prevenire, Supraveghere şi Control al Tuberculozei din România (PNPSCT) şi Societatea Română de Pneumologie.

„Prin demararea acestui proiect, intensificăm lupta împotriva tuberculozei, mergem noi către grupurile de populaţie vulnerabilă. Practic, astăzi demarăm prima campanie de diagnosticare activă a tuberculozei realizată în România. Problematica TB este una complexă, care priveşte personalul medical implicat, persoanele afectate, autorităţile, dar şi comunitatea în ansamblul ei, deoarece vorbim despre o afecţiune cu un puternic impact în sănătatea publică. Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” este implicat cu responsabilitate în derularea strategiilor şi politicilor de sănătate realizate de către Ministerul Sănătăţii sau aliniate iniţiativelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, ale ONU sau ale altor organisme naţionale sau internaţionale în privinţa problematicii TB, deoarece dispunem de o resursă umană bine pregătită în managementul pacientului cu tuberculoză şi tuberculoză multidrog-rezistentă.”, a declarat dr. Beatrice Mahler-Boca, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” şi vicepreşedinte al Comisiei de Pneumologie a Ministerului Sănătăţii.

Radiografiile vor fi transmise, printr-un sistem de telemedicină, către Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”

Examinările vor fi realizate cu ajutorul unei unităţi medicale mobile, dotate cu echipament imagistic şi de diagnostic molecular, de către specialişti din cadrul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, cu sprijinul PNPSCT. Testările includ examene radiologice şi examene de spută în rândul populaţiilor vizate, iar radiografiile pulmonare vor fi transmise, printr-un sistem de telemedicină, către Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, unde un specialist pneumolog din cadrul proiectului va analiza rezultatul imagistic. În paralel se va face o altă interpretare de către un medic din partea partenerului din Olanda - KNCV Tuberculosis Foundation.

Interiorul unităţii mobile E-DETECT TB
Interiorul unităţii mobile E-DETECT TB

La suspecţii de TB identificaţi în urma anamnezei, la care rezultatul radiografiei este anormal, urmează recoltarea sputei pentru efectuarea investigaţiei bacteriologice. Pentru examenul de spută, unitatea medicală mobilă este dotată cu un sistem de diagnostic automatizat avansat, care poate identifica ADN-ul complexului Mycobacterium tuberculosis (MTB) şi rezistenţa la unul dintre antibioticele utilizate în tratamentul TB. program screening

Pacienţii depistaţi cu TB vor intra ulterior într-un program de tratament complet şi de monitorizare (inclusiv prin intervenţii de creştere a aderenţei la tratament), conform recomandărilor naţionale referitoare la controlul TB.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, la evenimentul de lansare a proiectului E-DETECT TB
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, la evenimentul de lansare a programului E-DETECT TB


Incidenţă de 5 ori mai mare decât media UE

În ţara noastră, în fiecare an, aproximativ 1.000 de oameni mor din cauza TB şi alţi în jur de 16.000 se îmbolnăvesc de TB, cei mai mulţi din rândul populaţiei tinere şi active. La nivelul anului 2016, incidenţa tuberculozei în România era de cinci ori mai mare decât media UE: 20% din totalul cazurilor raportate în UE sunt atribuite României, în condiţiile în care deţine doar 4% din populaţia UE.

Astfel, deşi în ultimii ani s-au înregistrat progrese importante în ceea ce priveşte controlul acestei boli, tuberculoza rămâne una dintre problemele prioritare de sănătate publică la noi în ţară. În acest sens, Strategia Naţională de Control al Tuberculozei 2015-2020 este concentrată pe oprirea cât mai rapidă a răspândirii bolii în rândul populaţiei, prin diagnosticarea promptă a tuberculozei la pacienţii care prezintă simptome şi prin tratarea afecţiunii până la vindecare.

Proiectul E-DETECT TB este derulat la nivel european în ţări precum: Bulgaria, Italia, Marea Britanie, Olanda, România, Suedia şi include mai multe componente: diagnosticarea activă (România, Bulgaria), detectarea, prevenirea şi tratamentul TB în rândul migranţilor (Italia), respectiv realizarea unui registru cu evidenţa cazurilor de TB latentă şi activă în Europa (Marea Britanie, Olanda, Suedia). Programul este este co-finanţat de către Comisia Europeană, prin Agenţia Executivă pentru Consumatori, Sănătate, Agricultură şi Alimente.

În România, E-DETECT TB este implementat de către o echipă de specialişti ai Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, cu sprijinul Programului Naţional de Prevenire, Supraveghere şi Control al Tuberculozei în România. Valoarea totală a proiectului, în ţara noastră, este 970.449 euro şi este co-finanţat de către Ministerul Sănătăţii, care a alocat 612.069 de euro.