Peste 60.000 de români cu vârste peste 40 de ani, care nu au avut anterior probleme cardiovasculare, au fost consultaţi de medicul de familie, iar pentru 49.000 s-au realizat şi analize de laborator, în cadrul proiectului „Totul pentru inima ta! – Program de screening pentru identificarea pacienţilor cu factori de risc cardiovascular”.


Din totalul celor consultaţi până în acest moment, 61% provin din mediul rural, iar 39% provin din mediul urban, se arată într-un comunicat.

Cele mai multe persoane examinate de medicul de familie sunt din judeţele Dolj (10.139 persoane), Constanţa (6.863 persoane) şi Galaţi (4.322 persoane). Cei mai mulţi dintre cei examinaţi aparţin grupei de vârstă 40-49 ani (27%), urmaţi de cei din intervalul 50-54 ani (19%), 65-70 ani (16%), 55-60 ani (13%) şi cei de 61-64 ani (11%). Aproximativ 14% dintre cei examinaţi au vârste de peste 71 ani.

„Bolile cardiovasculare reprezintă prima cauză de deces în ţara noastră. O mare parte a acestor decese ar putea fi evitate prin controlul unor factori de risc modificabili. Proiectul «Totul pentru inima ta» urmăreşte identificarea acestor factori de risc şi reducerea lor pentru a evita apariţia bolilor cardiovasculare. Din perspectiva rezultatelor obţinute până acum, subliniez faptul că medicii de familie au înţeles demersul preventiv şi s-au alăturat proiectului într-un număr semnificativ. Medicii au beneficiat în proiect de instrumentele necesare pentru a convinge inclusiv persoane cu vârste începând de la 40 de ani, care în general nu consideră că ar putea fi la risc pentru boli cardiovasculare, să efectueze aceste examinări medicale şi să urmeze un plan de prevenţie individualizat. Pe de altă parte, proiectul a reprezentat o oportunitate de testare a persoanelor vulnerabile din mediul rural”, a spus conf. univ. dr. Alexandra Cucu, director al Centrului Naţional de Evaluare şi Promovare a Stării de Sănătate (CNEPSS) şi manager al proiectului „Totul pentru inima ta”.

Până la finalul proiectului, în decembrie 2023, vor fi consultate 165.001 persoane. Medicii de familie înrolaţi în proiect cheamă la o primă consultaţie persoane care anterior nu au avut probleme cardiace.

Persoanele identificate cu factori de risc sunt trimise la medici specialişti sau la unul dintre cele 8 centre regionale de screening, pentru investigaţii de specialitate. În acest traseu, ei sunt acompaniaţi telefonic de către reprezentanţii Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România şi Asociaţiei Pentru Promovarea Sănătăţii, care le oferă informaţii şi suport pentru a ajunge la medicul specialist.

Prima etapă a proiectului a avut loc în regiunile Vest, Sud-Vest şi Sud-Est, cu centrele regionale de screening la Timişoara, Craiova, Constanţa şi s-a încheiat la 30 septembrie. În prezent, persoanele din în regiunile Nord-Est, Sud Muntenia şi Bucureşti-Ilfov se pot testa la medicii de familie.

În total 226 de medici de familie au consultat pacienţii până în acest moment, iar până la finalul proiectului, 900 de medici de familie vor fi implicaţi.

„Ne dorim să încurajăm o practică în rândul medicilor de familie, şi anume prevenţia bolilor cardiace la pacienţii lor, începând cu vârsta de 40 de ani”, spune Sorin Grădinaru, coordonator al proiectului, reprezentant al Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC).

Partenerii ce cooperează în cadrul proiectului „Totul despre inima ta” sunt: Institutul Naţional de Sănătate Publică (lider), Societatea Română de Cardiologie, Asociaţia Română pentru Promovarea Sănătăţii (ARPS), Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara (IBCTM), Coaliţia Organizaţiilor Pacienşilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) şi Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu-Mureş (IUBCvT).

Proiectul se desfasoară în perioada iulie 2020-decembrie 2023, iar bugetul total al acestuia este de 96.544.958,23 lei.

 



Alergologia